- Stasi spionerte på meg fra jeg var åtte

Fant 3000 sider med dokumenter om livet sitt- inkludert opplysninger om et samleie på sju minutter.

TETT FULGT AV DET HEMMELIGE POLITIET: Katarina Witt vant to OL-gull og fire VM-gull for Øst-Tyskland. For at hun ikke skulle miste fokuset på idretten sørget myndighetene blant annet for å sende vekk hennes første kjæreste fant hun ut da hun leste om seg selv i Stasis hemmelige arkiver. Foto: Scanpix
TETT FULGT AV DET HEMMELIGE POLITIET: Katarina Witt vant to OL-gull og fire VM-gull for Øst-Tyskland. For at hun ikke skulle miste fokuset på idretten sørget myndighetene blant annet for å sende vekk hennes første kjæreste fant hun ut da hun leste om seg selv i Stasis hemmelige arkiver. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den østtyske superstjernen Katarina Witt gikk gjennom flere sjokk etter Berlin murens fall i 1989.

Først ble hun beskyldt av en menneskerettighetsaktivist for å ha spionert på vennene sine for myndighetene. Så, da hun oppsøkte Stasi-arkivene for å renvaske seg fant hun ut at det hemmelige politiet hadde spionert på henne helt siden hun var bare åtte år gammel.

«Hun er åtte år og har masse talent.» het det i en av de første nedtegnelsen. Totalt var det 3000 tettskrevne sider med detaljer om hva hun hadde foretatt seg.

- Det var utrolig. Det var detaljerte beskrivelser av hele livet mitt siden jeg var barn skrevet ned av anonyme informanter. Jeg innså at ikke engang i mitt eget hjem hadde jeg noensinne vært helt alene, skriver hun i en kronikk om opplevelsen trykket i Daily Mail.

Witt er en av tidenes største kunstløpere. Hun vant OL gull i 1984 og 1988. I tillegg har hun fire VM-titler og seks EM-gull. Etter karrieren har hun jobbet som både modell og skuespiller.

Intime detaljer Kunstløpstjerna forteller at mye av informasjonen fra Stasi var dørgende kjedelig.

For eksempel står det om en gang hun er på en biltur med vennene. «De kjører altfor fort. Alle gikk ut av bilen og følte seg svimle».

- Gudene vet hvorfor noen trodde dette var informasjon av betydning, påpeker Witt.

Også mer intime detaljer ble nedtegnet.

«Seksuelt samleie fant sted fra 20.00 til 20.07» står det et sted.

- Sju minutter! Det kan ikke ha vært noe særlig, hadde det vært sant, noe det ikke er. Jeg møtte en mannlig venn og etter en lengre samtale var vi stille en liten stund. Denne informanten hadde en litt for aktiv fantasi, mener isdanserinnen.

Fjernet kjæresten Materialet viste også hvordan myndighetene gikk direkte inn for å styre privatlivet hennes.

- Det var rystende å se at de med vilje fjernet min første kjæreste fra livet mitt. Han passet ikke inn i det østtyske idealet. Han spilte trommer i et rockeband og gikk med stripete bukser, mens jeg skulle være en disiplinert atlet. Jeg var 18 og han var 25, og myndighetene trodde han kunne komme til å påvirke konsentrasjonen min, sier Witt som innrømmer at akkurat på dette punktet hadde de kanskje rett.

Da kjæresten skulle gjøre utøve sin verneplikt plasserte myndighetene ham bevisst så langt vekk fra henne som mulig.

- På denne var jeg oppløst i tårer på grunn av dette. Å finne ut at noen gjorde dette med vilje var virkelig sårende. Mulighetene for gullmedaljer var det eneste de brydde seg om.

Det var tydelig at noen i treningsmiljøet rundt henne var blant informantene, og Witt forteller at det fikk henne til å føle seg sviktet.

Samtidig ble hun lettet over å se at ingen av hennes nærmeste familie, venner eller trenere deltok i spionasjen.

FØLTE SEG FORRÅDT: Det var et stort sjokk å oppdage at hun var blitt spionert på siden hun var bare åtte år, forteller Katarina Witt. Her fra en pressekonferanse i 2011. Foto: /Michaela Rehle/Scanpix /Reuters
FØLTE SEG FORRÅDT: Det var et stort sjokk å oppdage at hun var blitt spionert på siden hun var bare åtte år, forteller Katarina Witt. Her fra en pressekonferanse i 2011. Foto: /Michaela Rehle/Scanpix /Reuters Vis mer