Stasi-topper i lønnskrangel

BERLIN (Dagbladet): Tidligere sjef for Skandinavia-avdelingen i Stasi, Edgar Gladitz (65), utelukker at «Lanze» eller andre spioner i Skandinavia skrev under kontrakter og fikk lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Stasi-oberstløytnant Günter Bohnsack sier imidlertid at Gladitz bevisst snakker usant.

Tidligere oberst Gladitz, som var sjef for spionsiktede Stein Viksveens påståtte føringsoffiser Heinz Becker, sier til Dagbladet at det aldri kom på tale å dekke annet enn reisekostnader og bespisning for kontakter i Skandinavia.

Verdighet

- Noe annet ville ligget under vår verdighet. Våre agenter i Skandinavia var alle mennesker som holdt kontakt med oss fordi de var opptatt av fredens sak. Dessuten hadde vi som et lite land ikke råd til å betale spioner i land som ikke var viktige for oss. Vi var opptatt av NATO i nordområdene, aldri av Norge som land, sier Gladitz.

- Hysteriske

Så mange år etter DDRs sammenbrudd vil han ikke svare på spørsmålet om han kjenner navnene Viksveen eller «Lanze».

- Dette er for meg et avsluttet kapittel. Dere må være hysteriske i Norge som er opptatt av denne saken, mener Gladitz.

- Dette er mildt sagt en fordreining av sannheten, sier tidligere oberstløytnant Bohnsack. Han forteller at arbeidskontrakter ble undertegnet i noen tilfeller, men ikke i alle. Begge parter ville sikre seg og forplikte den andre.

- Jeg har selv sett slike kontrakter, også for skandinaviske agenter. Det gjaldt blant andre den danske journalisten og forfatteren Otto Sand. I Sands tilfelle var det tatt med i kontrakten at han skulle ha 2000 tyske mark i betaling hver måned, pluss utgifter dekket, sier Bohnsack.