- Stasi trodde jeg var kontraspion

STAVANGER (Dagbladet.no): Stein Viksveen innser at Stasi holdt ham under oppsikt på 1960-tallet. Men journalisten mener det skyldtes at han ble mistenkt for å være kontraspion for Vest-Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i kveld, oppsummerte Viksveen sine inntrykk etter å lest gjennom POTs avhør av tidligere Stasi-agenter. Flere av dem har pekt ut Viksveen og identifisert ham som Lanze.

- Det er ingen tvil om at det har vært en mappe på meg. I tillegg var det spesiell interesse for min person, fordi Stasi mistenkte meg for å være kontraspion, sier Viksveen.

Tidlig på 1960-tallet var Stein Viksveen en ung student og journalist i Berlin. På denne tiden ble han registrert som en mulig informant for den østtyske etteretningstjenesten Stasi. Så langt er Viksveen enig med Politiets Overvåkningstjeneste (POT).

Men at han skal ha overlevert noe viktig materiale, bevisst eller ubevisst, avviser han fortsatt på det mest bestemte.

Viksveen er svært kritisk til politiets avhør av de tyske kildene. Nå krever han at det blir holdt rettslige avhør av Stasi-mennene som har pekt ham ut som spionen Lanze.

- Jeg er slett ikke overbevist om at de vil snakke sant. Men da vil jeg i hvert fall ha mulighet til å stille kontrollspørsmålene som POT ikke har stilt, sier Viksveen.

Journalisten hevder at han feilaktig er blitt utpekt som Lanze av de tidligere Stasi-offiserene. Hans teori er at Lanze er en blanding av flere personer, og at informasjon fra mange kilder ble lagt i Lanzes mappe. Flere Stasi-kilder skal ifølge Viksveen ha gitt opplysninger som styrker denne teorien.

AVVISER SPION-ANKLAGE: Stein Viksveen holdt i dag pressekonferanse på kontoret til advokat Atle Helljesens i Stavanger.