Stasi visste alt om ham

BERLIN (Dagbladet): Tidligere Stasi-oberstløytnant Manfred Elisath (64) visste alt om den unge Tyskland-studenten og journalisten Stein Viksveen, så vel hans faglige og politiske bakgrunn som hans kjærlighetsliv, da han i 1962 tok kontakt med nordmannen første gang. Målet var å gjøre Viksveen til spion for DDR.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramatikk i sal 1164

Dramatikken var fortettet da Elisath i går morges håndhilste på Viksveen som den første, da han kom inn i rettslokalet i Berlin.

I det over åtte timer lange rettslige avhøret satt nøkkelvitnet og spionsiktede Viksveen (62) mindre enn en meter fra hverandre i det trange lokalet.

På spørsmål fra førstestatsadvokat Lasse Qvigstad om Elisath gjenkjente Viksveen, svarte veteranen fra Stasis fire mann store avdeling for Skandinavia et tydelig ja.

Møter med falskt navn

I tråd med sin tidligere politiforklaring bekreftet Elisath at han opererte med falskt navn da han hadde noen møter med Viksveen i Berlin og Bonn i årene 1962- 66, og at han aldri røpet at han var offiser i Stasi. Nøyaktig hvor mange møter det dreide seg om, ble ikke klarlagt under avhørene.

Elisath bekreftet likedan det han tidligere har sagt, at han aldri mottok en rapport med hemmelig materiale fra Viksveen.

For Elisath var Viksveen, det som i Stasi-sjargongen ble kalt en «perspektivagent» - det vil si en person som var interessant for østtyskerne i kraft av sin stilling og framtidsutsikter, og som kunne utvikles som en fullverdig spion.

Tvilte på Viksveen

At han i Tyskland fikk jobb i Deutschlandsfunk, kan ha gjort Viksveen spesielt interessant. I radiosenderen i Köln krydde det av Stasi-agenter.

Likevel skal Elisath etter eget utsagn ha gått lei av å prioritere kontakten med Viksveen, siden nordmannen var mer opptatt av å spørre enn å svare. Han ga faktisk uttrykk for, både den gang og i retten i går, at han tvilte på om Viksveen kunne bli en spion.

Etter det Dagbladet forstår er Elisaths formuleringer at han «registrerte» Viksveen.

Påtalemyndigheten mener her at Elisath «rekrutterte» den norske agenten som seinere ble gitt dekknavnet «Lanze» med registreringsnummer XV/5368/62.

Viksveen sa til de norske pressefolkene etter avhørets slutt i går kveld at han ikke kunne gjenkjenne Elisath.

Mange år siden

- Jeg kan foreløpig ikke plassere ham, men jeg arbeider med å finne ut av det. Dette skjedde i tilfelle for veldig mange år siden, sier Viksveen.

Han utelukker ikke at han kan ha truffet Elisath og andre av Stasi-veteranene som er utpekt som hans påståtte føringsoffiserer.