Stasi visste alt om Kohls triksing

PRAHA (Dagbladet): Det østtyske hemmelige politiet Stasi visste alt om tidligere forbundskansler Helmut Kohls finanstriksing og svarte konti i Sveits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonene til Kohls fremste pengesamler ble systematisk avlyttet.

Seinest fra 1976 og helt fram til Berlinmurens fall i 1989 gjorde Stasi opptak av alle telefonsamtaler som Kohls nære medarbeider Uwe Lüttje foretok. Lüttje er en av de siktede hovedpersonene etter korrupsjonsskandalen som de siste månedene har rystet det kristeligdemokratiske partiet (CDU).

Så avansert var Stasis telefonavlytting at båndopptakerne slo seg automatisk på så fort Lüttje grep til apparatet - enten det var på kontoret, hjemme eller i bilen. Dette skriver Berlin-avisa Der Tagesspiegel, som sitter på 350 sider med avskrifter av Lüttjes telefonsamtaler.

Hemmelige konti

Dagbladet har fått historien bekreftet hos en av kildene for oppslaget i Der Tagesspiegel. Han sier at avlyttingsvirksomheten startet allerede i 1960-årene og omfattet alle telefonsamtaler mellom Vest-Berlin og Vest-Tyskland. Den ble organisert av Stasis hovedavdeling III. Avlyttingssentralene var plassert i Øst-Berlin, Rostock, Schwerin og grensebyene Suhl og Magdeburg.

- Har vi fått stukket noe unna? Slik siterer Lüttje et irritert spørsmål fra Kohl om hva som hadde skjedd med pengegaver til CDU.

I flere av telefonsamtalene som Stasi avlyttet og skrev ned, blir det henvist til dekkadresser og hemmelige konti i navngitte banker i Sveits.

Kohl har hardnakket benektet ethvert kjennskap til bruken av hemmelige konti i Sveits, men vil få vansker med å vri seg unna bevisene som Stasi etterlot seg.

Dekkorganisasjon

I 1980 hadde Lüttje en telefonsamtale med en bedriftseier som ville gi et par hundre tusen kroner til CDU. Lüttje ga da dette rådet: «Ikke sett pengene inn på CDUs konto i Deutsche Bank, for da må de oppgis i regnskapene.» I stedet skulle bedriftseieren overføre pengene til Foreningen for politikk og næringsliv, som var en dekkorganisasjon som Kohl og hans medarbeidere benyttet for å samle penger til partiet.

Et av Stasis motiver for telefonavlyttingen var å skaffe seg informasjon som seinere kunne benyttes til utpressing av vesttyske politikere.

OVERVÅKET: Helmut Kohl