Stasmeteorologen

- Siri har et utseende som lurer deg, sa Siri Kalvigs søster på telefonen. - Vær klar over at det feminine utseendet overhodet ikke stemmer overens med personligheten hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØYE HÆLER klaprer gjennom TV2s resepsjon. Siri Margrethe Kalvig stryker en blond hårslynge bort fra ansiktet. Direktøren for Storm Weather Center har klassisk, svart buksedress, matchende designerveske over skulderen og virker mindre enn på skjermen. Noen få minutter seinere kryper Meteorologisk institutts første konkurrent opp i en himmelblå sofa, legger beina i kors og slipper til et smil som leder tankene til hvite vidder og påskesol.

- Hun har helt rett, søsteren min. Jeg ser feminin ut. Det vet jeg. Men jeg føler meg ofte maskulin.

For familien som har sett henne siden hun, som en krysning av Månestråle og guttas overmann, regjerte gata i Våland utenfor Stavanger, er den uttalelsen «helt Siri».

Etter at hun trådte ut av Månestråle-rollen og ble Norges solstråle, har hun rapportert hjem til Stavanger om både strikkhopp og klatretur til topps i ei værmast. Strikkhoppet over et tørt elveleie satte mora i sjokktilstand, og Siri måtte love aldri å gjøre noe liknende igjen.

«Neida, det har jeg ikke råd til», svarte Siri.

Nå spørs det om ikke mor har grunn til å skjelve i skjørtene igjen. Hvis alt går som det skal med Siris forretningsidé, «å selge kundetilpasset vær», vil hun få råd til ganske mye.

Foto: TV2

- I USA, hvor tornadoer og orkaner er langt vanligere enn her, er det mye penger i vær. Meldingene er avgjørende for forsikringsselskapene etter store katastrofer. Her hjemme blir det nok aldri like lukrativt, men vi tror at markedet for spesialtilpassede varsler bare vil øke.

Foreløpig består kundeporteføljen vår av media- og kraftkunder, med TV2 som den største mediakunden. Jeg blir neppe styrtrik, men ingen som er på skjermen er dårlig betalt, sier Siri.

Hun innrømmer at det er stort å nå så langt så raskt. For en dyslektiker betyr det litt ekstra for selvtilliten.

- Men jeg er klar over at suksess er umulig å oppnå alene. Du er avhengig av folk rundt deg. Storm Weather Center er ett godt eksempel, mora mi et annet. Jeg har aldri fått noen «dysleksidiagnose», men jeg hadde og har fremdeles store problemer med ord og bokstaver.

Takket være at mamma insisterte på at jeg pugget meg gjennom skolen, er jeg likevel blitt litt bedre, sier Siri. Fortsatt er enkelte ord vanskelige, men hun tar ikke problemet så tungt lenger.

- Av en eller annen grunn bytter jeg automatisk ut de vanskelige ordene med «telefon». Jeg har til og med meldt «uendra telefonforhold» på direkten.

Foto: ODDMUND LUNDE

DET ER FEM OG ET HALVT år siden hun kom som en solgangsbris inn i norske stuer via TV2, uten å ane hva som ventet av oppmerksomhet. Hun var totalt uforberedt på at VG skulle rydde førstesida da hun meldte kuldegrader ikledt miniskjørt, og hun hadde aldri ventet å ende opp med egen fanklubb eller å bli kåret til «Norges vakreste kvinne» i mannebladet Vi Menn. Hun skjønner fremdeles ikke at folk finner henne like interessant som hun finner Sissel Kyrkjebø og Herborg Kråkevik, men hun har ikke lenger behov for å nisnakke om høytrykk og lavtrykk.

- Jeg vet at mange journalister var drittlei av meg, fordi jeg bare snakket vær. Det var min måte å beskytte meg selv på. Hvis det kom negative avisoppslag handlet de i det minste bare om jobben min.

Før spilte hun på lag med folks fordommer. Det gidder hun ikke lenger. Redselen for å bli oppfattet som en useriøs, dum blondine har sluppet taket. Kanskje har det å gjøre med at de fleste i Norge nå vet at Siri Kalvig avsluttet seks års meteorologistudier med å få 1.5 på hovedfagsoppgaven. Kanskje er grunnen at hun selv gir litt mer faen.

- Nå er ikke årsaken til at jeg sjelden stiller opp til annet enn værintervjuer at jeg ikke vil snakke om meg selv. Det handler mer om hvor jeg kommer fra. Janteloven har nok atskillig større makt på Sørvestlandet enn på Østlandet. Jeg klarer ikke å beskrive meg selv. Å si «typisk meg å være sprø og gal, vet du», blir helt feil.

Men rykter av både den ene og den andre sorten takler hun. Ifølge det nest siste har hun et forhold til Brann-trener Kjell Tennfjord. Siri vet knapt hvem han er. Ifølge det aller siste, er hun gravid.

- Informasjonsavdelingen fikk telefoner fra masse ukeblader og aviser. De tilbød både det ene og det andre for eksklusive og hemmelige intervjuer. Og så var det bare en normal kulemage. En kulemage som er der noen dager, andre dager ikke, men som synes ekstra godt i et spesielt skjørt.

I «stall-Siri» som leverer vær til TV2 er det bare jenter. Usedvanlig pene jenter. Tanken om at de alle er der for å tiltrekke seere, er nærliggende.

- Jeg skulle ønske at vi fant en koselig, eldre mann med god motorikk, som i tillegg gjorde seg på TV. Da skulle vi gi ham skikkelig opplæring og vise at vi ikke spiller på pene jenter. Vi har hatt menn på audition, men selv om jeg ikke liker å dele inn i jente- og gutteevner, så har jentene vist at de kan tenke på flere ting samtidig og har bedre motorikk enn gutta. Det gjør dem til bedre presentatører.

- Er det sant at dere TV2-jenter varsler penere vær enn NRK?

- I NRK lever de visst i den tro at det er tryggere å være pessimist, slik at folk liksom kan få en positiv overraskelse hvis det forblir oppholdsvær. Mens de varsler regnbyger når det er utrygt for regn en varm sommerdag, melder vi muligheter for et deilig varmt regnskyll. Regn trenger ikke å være negativt, sier Siri.

- Har du noe felles med Theisen og Gislefoss? - Ikke noe utover interessen for meteorologi, håper jeg.

OM SIRI VAR uforberedt på den voldsomme oppmerksomheten hun fikk som Norges første værdame, har hun hatt full kontroll over rollen som vær-pinup på baksida av Norges største avis.

- Eksponeringen er mildt sagt voldsom, så selvsagt tenkte jeg nøye gjennom det. Men å få presentere været over en halv, noen ganger en hel avisside, er fantastisk. VG hadde en kjempeidé der. Og å være vær-pinup - dét er da ganske flott, ikke sant?

For Siri er ikke det å bli sexsymbol i egenskap av å være meteorolog absurd i seg selv.

- Vær kan være kjempesexy. Det er kaotisk og ofte uforklarlig. Tenk på tornadoer, orkaner eller lyn. Eller skypumper. Å se en skypumpe eller en tornado «live», det er drømmen min, sier Siri og ser drømmende ut i en for oss ganske usexy bergenståke.

- Men at en som føler seg så lite sexy foran et værkart blir et sexsymbol, dét er absurd. Så absurd at jeg tar det som et kjempekompliment.

- Å SI AT JEG HAR meteorologi som livsstil, høres drøyt ut. Men det er nærmere sannheten enn at det bare er en jobb.

- Jeg har nok mistet en viktig sosial dimensjon. For folk flest er værsnakk fraser, noe man bruker for å få kontakt med andre. For meg blir det for dumt å innlede en samtale med «fint vær i dag». Jeg kan liksom ikke la være å tenke på hva slags vær vi varslet i forkant.

- Hvordan arter en måneskinnstur med deg seg - klarer du å holde munn med faglige ekspertutredninger?

- Jeg må ikke fortelle hvor langt unna månen befinner seg, hvis det er det du mener. Men det er med været som med alt annet - dess mer kunnskap du har, jo mer interessant blir det.

Folk flest undrer seg for lite over hverdagsfenomener, men når jeg spør om de vet hvorfor himmelen er blå og hva tåke egentlig er, er det likevel mange som er nysgjerrige. Men jeg doserer ikke for folk, altså. Og med venninnene mine snakker jeg om helt andre ting.

SIRI OG VENNINNENE SNAKKER IKKE VÆR, og i hvert fall ikke politikk. Ikke nå lenger. Den intense værjobbingen har gjort at Siri har mistet oversikten over det daglige politiske liv. En gang var hun en skikkelig «raddis» som sykla med munnbind fra Jar, gjennom Oslo og opp til Universitetet. Hun var med å starte en avdeling av Fremtiden i våre hender på Blinderen, og på vegne av seg selv og tre venninner tar hun æren for at Unge Venstre er representert i Stavanger.

- De holdt på å avgå ved døden, da vi skulle skrive en skoleoppgave om dem på gymnaset. Verdiene deres, og især miljøpolitikken, appellerte til oss, så vi satte igang en storstilt vervekampanje.

- Av og til skulle jeg ønske jeg var like engasjert som den gangen. At jeg hadde tid til å være litt rødstrømpe, sier Siri. I tillegg skulle Siri ønske at hun hadde tid til å benytte dykkersertifikatet sitt, klatre i fjell og gå mer på ski. Ja, og så skulle den tidligere revydanseren fra Stavanger og nordiske juniormesteren i fekting gjerne danset oftere og fektet flere steder enn foran værkartet.

- Og så skulle jeg gjerne seilt verden rundt i en havseiler. Men sånn som det er nå, sover jeg nesten på kontoret.

JAKTEN PÅ FORKLARINGER og en iboende undring over natur og tilværelse, er en av årsakene til at det tidligere medlemmet av Parapsykologisk forening la både flyger- og branningeniørdrømmer til side og endte som meteorolog.
- Språkfag var naturlig nok uaktuelt for meg. Ønsket om å studere realfag bunner i interessen for alt som er paranormalt og grenser opp mot det metafysiske. Men det med Parapsyoklogisk forening er lenge siden altså.
Jeg fikk for lite igjen for medlemsskapet, så jeg sluttet å betale kontingent. Det betyr ikke at jeg ikke er interessert lenger. Jeg tror ikke at alt kan forklares. Realister som avviser fenomener de ikke forstår, finner jeg arrogante. Og hvis du spør om vi om ti millioner år vil ha så mye kunnskap at vi forstår alt i naturen, så tilhører jeg dem som svarer nei.
Når det er mulig drar Siri gjerne ut i naturen for å undersøke hvordan ting henger sammen. I sommer syklet hun og kjæresten fra Oslo til Stavanger. Det tok to og en halv dag.
- Vi gjorde det for å få perspektiv på avstanden, skjønne hvor langt det egentlig er. Du mister begrepet om sånt når du flyr fra et punkt til et annet.
At det er slitsomt å være kjæresten til Siri i mer en én forstand, er altså hevet over tvil.
- Jeg bryr meg ikke så mye om medieoppmerksomheten lenger, men det er vanskeligere for ham, sier Siri.
Noe særlig mer om kjæresten enn at han jobber i oljebransjen, antakeligvis liker å sykle og kan spare seg for de ivrigste seerne av TV2-været, vil hun ikke ut med. Bortsett fra at de utfyller hverandre usedvanlig godt:
- Vi er to utradisjonelle motsetninger. Han både er og ser veldig maskulin ut, men har flere feminine sider. Blant annet er han kanonflink til å lage mat og å vise omsorg. Jeg har det feminine utseendet og flest manneinteresser. Matlaging har jeg ikke snøring på i det hele tatt.
- Hva tror du han falt for hos deg?
Han kjente meg ikke igjen fra skjermen i hvert fall. Heldigvis.