Stat og kommue tilbyr flatt tillegg på 3.000 kroner

Halvannen krone timen, eller 3.000 kroner året, er statens og Kommunenes Sentralforbunds (KS) tilbud til sine arbeidstakere i årets lønnsoppgjør. Arbeidstakerorganisasjonene er kraftig provosert av tilbudet, etter det gode lønnsoppgjøret i privat sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I staten tilbys en avsetning på 0,5 prosent til justeringer, på toppen av det generelle tillegget. Mens KS tilbyr en ikke tallfestet lokal pott på toppen av det generelle tillegget. KS forutsetter at kvinner skal ha størst andel av den lokale potten.

Topplønn i kommunesektoren vil passere en halv million kroner med tilbudet som er fremlagt. Det skjer ved at hovedlønnstabellen utvides med fire nye lønnstrinn.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Akademikernes Fellesorganisasjonen (AF), LO og Norsk Lærerlag mottok arbeidsgivernes tilbud i lønnsoppgjøret i ettermiddag, på vegne av 333.000 arbeidstakere i kommunesektoren og 262.000 i staten.

Lang avstand

De fire organisasjonene har krevd lønnstillegg på mellom 7 prosent og 10 prosent, for enkeltgrupper vesentlig mer. Tilbudet utgjør eksempelvis bare 10 prosent av kravet på 30.000 kroner til hjelpepleiere og lektorer.

- Dette er et elendig tilbud, og et syltynt grunnlag å gå videre på, sier Anders Folkestad, forhandlingsleder i AF Stat. Han viser til at privat sektor har forhandlet seg fram til en ramme på 5 prosent.

Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag, sier tilbudet er elendig og at det vil føre til stor uro blant de tilsatte i offentlig sektor. Erling Petter Roalsvik i YS-Stat karakteriserer tilbudet fra staten som ufint.

- Det er sjelden at så mange har ventet så lenge på så lite, sier Terje Moe Gustavsen, leder for LO-Stat. Han understreker at staten måtte kommet med et høyere tilbud, dersom de ønsket å vise reell forhandlingsvilje.

- Dette var uhyre magert, sa lederen for YS Kommune, Tove Stangnes, etter at tilbudet ble kjent.

- Tilbudet fra KS gjør forhandlingene vanskeligere. Dette er et langt skritt nærmere mekling, sier forhandlingsleder Tor Simonsen i Akademikernes Fellesorganisasjon Kommune. Gjertrud Eggen, nestleder i Norsk Lærerlag som forhandler på vegne av førskolelærerne i kommunesektoren, mener tilbudet er en ren provokasjon.

Stor avstand

Kommuneforbundets leder Jan Davidsen, som leder LO Kommune i forhandlingene, fastslår noe mer nøkternt at «avstanden mellom krav og tilbud foreløpig er stor». Han påpeker dessuten at det eneste konkrete utspillet fra KS utover det generelle tillegget er å heve topplønna i kommunesektoren med fire lønnstrinn, til 504.000 kroner. Dette er en provokasjon mot mange lavtlønte i kommunesektoren, mener Davidsen.

Arbeidstakerorganisasjonene har frist til klokken 15 torsdag med å gi sitt svar på tilbudet. LO, YS, AF og Norsk Lærerlag bryter etter alle solemerker forhandlingene torsdag. Oppgjøret går da til mekling med forventet meklingsstart 14. mai, meklingsinnspurt i slutten av mai og eventuell streik rett over pinse

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer