- Stat og kommune har ødelagt renholdsbransjen

- Dumper lønningene, sier LO-forbund.

VIL BØTELEGGE: - Det offentlige handler med selskaper som driver med svart arbeid og sosial dumping. Det offentlige følger ikke sitt eget regelverk og det offentlige er fornøyd så lenge de får tjenestene billigst mulig, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, som organiserer en rekke av renholderne. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VIL BØTELEGGE: - Det offentlige handler med selskaper som driver med svart arbeid og sosial dumping. Det offentlige følger ikke sitt eget regelverk og det offentlige er fornøyd så lenge de får tjenestene billigst mulig, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, som organiserer en rekke av renholderne. Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette har vi påpekt i mange år. Det offentlige handler med selskaper som dumper lønningene. Det offentlige følger ikke sitt eget regelverk og det offentlige er fornøyd så lenge de får tjenestene billigst mulig, sier leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, som organiserer en rekke av renholderne.

I dag kunne Dagbladet avsløre at at renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn - helt ned til 104,25 kroner i timen.

DETTE ER EN SKRIVEFEIL: I en arbeidskontrakt fra Adecco står det at renholderen skal ha dårligere betalt når personen jobber for Oslo kommune (28,56 kroner under tariff i timen). Adecco har i dag en rammeavtale med Oslo kommune om å levere vikarer innenfor renholdstjenesten. Adecco skylder på en «en skrivefeil».
DETTE ER EN SKRIVEFEIL: I en arbeidskontrakt fra Adecco står det at renholderen skal ha dårligere betalt når personen jobber for Oslo kommune (28,56 kroner under tariff i timen). Adecco har i dag en rammeavtale med Oslo kommune om å levere vikarer innenfor renholdstjenesten. Adecco skylder på en «en skrivefeil». Vis mer

Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148,56 kroner i timen.

Vasker for toppene En rekke lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til viser at renholdere hos Helse- og sosialombudet i Oslo, Utlendingsnemnda, Norges Vassdrags- og energidirektorat og Oslo kommune får for lite lønn.

Renholderne er ansatt i Royal Renhold og Adecco, som er innleid av de ulike offentlige kontorene.

REAGERER: Finansbyråd i Oslo kommune, Kristin Vinje (H), reagerer sterkt på Dagbladets avsløring om at ansatte vasker for under tariff for kommunen. Foto: TERJE BENIKSBY/DAGBLADET
REAGERER: Finansbyråd i Oslo kommune, Kristin Vinje (H), reagerer sterkt på Dagbladets avsløring om at ansatte vasker for under tariff for kommunen. Foto: TERJE BENIKSBY/DAGBLADET Vis mer

- Stat og kommune har ødelagt denne bransjen ved å kjøpe tjenester så billig at det ikke er mulig å betale tarifflønn, sier Hagensen.

Vil bøtelegge stat og kommune Forbundslederen vil nå ha et kontrollsystem som gjør at innkjøperne av renholdstjenester blir bedre kontrollert.

- Det må også få konsekvenser når stat og kommune kjøper tjenester som bryter med regelverket. Man bør gi stat, etat, kommune og skole bøter hvis de kjøper tjenester som er under tariff, sier Haagensen. Hun frykter at anbudssystemet er i ferd med å svekke tilliten til det offentlige.

- Vi har forventninger om at det offentlige skal gå foran, men her dumper de prisene mer enn det private, sier Hagensen.

- Kontraktsbrudd Finansbyråd i Oslo kommune, Kristin Vinje (H), reagerer sterkt på Dagbladets avsløring om at ansatte vasker for under tariff for kommunen.

- Dette ser vi veldig alvorlig på. Hvis det som framkommer i Dagbladet er riktig, er dette et klart brudd på den avtalen vi
har med Adecco - så dette vil vi undersøke nærmere, sier Vinje til Dagbladet. Hun mener kommunen har gode kontrollrutiner.

- Vi kan ikke garantere at det ikke blir en glipp en gang i blant, men vi legger ned mye arbeid for å følge opp slike kontrakter seriøst, blant annet bruker vi eksterne revisjonsselskaper for å sjekke at kontraktene følges opp, sier Vinje.

STAT OG KOMMUNER ØDELEGGER: - Stat og kommune har ødelagt denne bransjen ved å kjøpe tjenester så billig at det ikke er mulig å betale tarifflønn, sier Erna Hagensen fra Norsk Arbeidsmannsforbund. 
Foto: SCANPIX/STIAN LYSBERG SOLUM
STAT OG KOMMUNER ØDELEGGER: - Stat og kommune har ødelagt denne bransjen ved å kjøpe tjenester så billig at det ikke er mulig å betale tarifflønn, sier Erna Hagensen fra Norsk Arbeidsmannsforbund. Foto: SCANPIX/STIAN LYSBERG SOLUM Vis mer