Stat og kommune på overtid

Steile parter i lønnsoppgjøret. AFP-forhandling løst. 20 000 kan gå ut i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene er kommet videre med AFP-spørsmålet, opplyser riksmeklingsmann Svein Longva ved 3-tiden natt til fredag. Han øyner en mulig løsning i oppgjøret for statsansatte.

- Men fortsatt er partene langt fra hverandre på det økonomiske spørsmålet, sier Longva til NTB. Han mener det bør være mulig å legge fra en skisse for partene før klokken 8.

Meklingen i stat og kommune fortsetter på overtid. Rett før midnatt bekreftet riksmeklingsmann Svein Longva at lønnsoppgjøret for statsansatte gikk til overtid. Like etter meldte meklingsmann Dag Nafstad at det samme skjedde i kommuneoppgjøret.

Hvis det ikke blir en løsning gjennom mekling, kan det bli storstreik fra fredag morgen.


Tror på løsning Også i kommuneoppgjøret er det strid om den avtalefestede pensjonsordningen (AFP). Kommunenes Sentralforbund (KS) krever at staten må betale regningen for AFP.

- Partene er såpass langt fra hverandre at vi er nødt til å jobbe en stund for å komme i mål. De er uenige både i pensjonsspørsmålet og hvordan rammefordelingen skal være. Problemet ligger i helheten, både i totaløkonomien og i innretning av økonomien, sier meklingsmann Dag Nafstad, som har ansvaret for meklingen i kommuneoppgjøret, til NTB rett over midnatt.

Etter det NRK erfarer skal denne finansieringen ha kommet på plass rett før klokken 4, og forhandlingene skal nå stå om de økonomiske rammene.


20.000 streikeklare Blir det brudd i løpet av natten, vil rundt 20.000 organiserte i stat og kommune gå ut i streik fra arbeidstidens start fredag morgen. Men selv om mange nå venter en storstreik fredag morgen, er Nafstad optimist med tanke på å få til en løsning.

- Jeg regner med at partene vil finne en løsning i løpet av natten, sier han.

De to oppgjørene utspant seg bare noen hundre meter fra hverandre i sentrum av Oslo, KS-oppgjøret i Riksmeklingsmannens kontorer i Grensen og statsoppgjøret i regjeringskvartalet R5 rett rundt hjørnet.

Riksmeklingsmannen har sagt at AFP-ordningen må bli identisk i begge oppgjørene, og det har vært løpende kontakt om AFP-spørsmålet mellom de to forhandlingsstedene gjennom natten.

Meklingen for de kommuneansatte i Oslo har tatt en pause fram til klokken 8 fredag morgen kommer fordi partene ønske å vente på en avklaring i meklingen for statlig sektor og øvrige kommuner, melder Akademikernytt