Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten avviser at Breivik har soningsskader: - Er stort sett frisk, i god form og i godt humør

- To unntak er to forbigående forhold, sier regjeringsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Regjeringsadvokat Marius Emberland har på vegne av staten etter pause snakket om soningsforholdene til Breivik, og hans påståtte plager.

Han oppsummerte Breiviks tilstand basert på daglige notater om massedrapsmannen i fengsel slik:

- De gir et ganske klart bilde av en person som er stort sett frisk, i god form, i godt humør, som har arbeidslyst, sa Emberland i retten.

To plager Han pekte videre på hva fengeslet har registrert av plager fra Breivik.

- Det er to forhold som skiller seg ut: Det han selv beskriver som isolasjonshodepine. Og så er det episoden med at han var glemsk og husket ting dårlig en periode. Vi skal ta det alvorlig. Men det er de eneste eksemplene på eventuelle negative konsekvenser, og det er forbigående forhold, sa Emberland.

MENER BREIVIK HAR FÅ PLAGER: Regjeringsadvokat Marius Emberland og kollega Adele Matheson Mestad peker på at det journalført to plager hos Anders Behring Breivik i løpet av det snart fem år lange fengselsoppholdet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MENER BREIVIK HAR FÅ PLAGER: Regjeringsadvokat Marius Emberland og kollega Adele Matheson Mestad peker på at det journalført to plager hos Anders Behring Breivik i løpet av det snart fem år lange fengselsoppholdet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I et helsenotat om Breivik beskriver han hodepinen som noe som kommer og går, og hvor smertestillende ikke har noe effekt. I senere notater har plagene avtatt, spesielt etter at han fikk en tredje treningscelle å oppholde seg i.

Emberland brukte mye tid på å informere retten om hvilke tiltak som er gjort for Breivik under soningen. Det kom blant annet fram at Breivik har hatt tilgang til tre celler, en bocelle, en studiecelle og en treningscelle. Han har også hatt daglig lufting og dusj. Etter hvert har luftingen blitt utvidet fra en mindre luftegård i Skien fengsel til tilgang til fengselets hovedluftegård.

Tredemølle Emberland ramset opp mye av utstyret Breivik har hatt tilgang til: treningsutstyr som tredemølle, spinningsykkel, multitreningsapparat og treningsmatte for trening av alle kroppens muskelgrupper. På studiecellen har han hatt tilgang til skrivebord, elektrisk skrivemaskin, stressless med fotstøtte og en korktavle. I bocellen har han TV med DVD, Playststaion uten nett, aviser, tidsskrifter, bøker, puslespill og discman.

Emberland sa videre at Breivik har hatt mye kontakt med ansatte, advokater, helsepersonell og prest, samt tannlege. Breivik har også tatt 50 privattimer i norsk og historie med mulighet til å ta eksamen i disse fagene.

Emberland viste til at Ila fengsel, som Breivik sonet i til 2013, oppsummerte med at Breivik så ut til å takle soningsforholdene i fengselet bra. I 2012 så ansatte tegn på det de fryktet kunne være isolasjonsskader, men de konkluderte senere med at det trolig var nervøsitet før en eksamen.

Breivik har saksøkt staten for menneskerettighetsbrudd da han mener soningen hans er umenneskelig og krenkende. Han mener han har fått soningsskader som følge av forholdene.

Breivik skal forklare seg i retten i morgen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram