Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten beholder omsorgen for sekt-barna

Snart skal 416 enkeltsaker vurderes i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En dommer i Texas har vedtatt at barnevernet fortsatt skal ha ansvaret for over 400 barn som er hentet ut fra en mormonsk utbrytersekt, melder NTB.

Rettsmøtet om barna varte i to dager før dommer Barbara Walther slo fast at barna inntil videre skal forbli i statens varetekt.

Hun krever også at barna skal DNA-testes for å fastslå hvem foreldrene deres er ettersom barnevernet sier de har hatt problemer med motsigende eller unnvikende svar fra foreldrene.

Individuelle rettsmøter

Den kaotiske høringen med over 350 advokater tilstede endte i at de 416 barna ikke kan vende hjem med det første.

Det skal nå holdes individuelle rettsmøter for hvert av barna i løpet av de neste ukene.

Politiet slo til mot familiene etter tips om at mindreårige jenter ble giftet bort til eldre menn, og tvunget til seksuelle handlinger.

Myndighetene har under rettsmøtet forsøkt å bevise at kulturen har vært skadelig for jentene i sekten, og at den har gjort at unge gutter kan bli overgrepsmenn i fremtida.

FÅR IKKE BARNA TILBAKE: Foreldrene i polygamisekten får foreløpig ikke tilbake omsorgsretten for barna sine. Nå skal sakene prøves i individuelle høringer. Foto: ERIC GAY/AP/SCANPIX
FÅR IKKE BARNA TILBAKE: Foreldrene i polygamisekten får foreløpig ikke tilbake omsorgsretten for barna sine. Nå skal sakene prøves i individuelle høringer. Foto: ERIC GAY/AP/SCANPIX Vis mer

Mødrene fra sekten som praktiserer flerkoneri, krever å få barna tilbake, mens barnevernet i Texas ønsker å plassere barna som ble hentet ut av sektens bygninger tidligere i april, i fosterhjem.

- Bør ikke i fosterhjem

Under høringens første dag kom det frem at noen av jentene kan ha vært så unge som 13 år da de fikk barn for første gang. De trodde at det ikke fantes noen alder da man var for ung til å gifte seg, ifølge en barnevernsarbeider.

Under dag to har blant annet psykiatriske eksperter uttalt seg. Sektens ekspert argumenterte for at jentene har vært frie til å nekte ekteskap hvis de ikke hadde lyst, mens en annen ekspert mente at det totalt motsatte er tilfelle, ifølge nyhetsbyrået AP.

Psykiateren Bruce Perry uttalte også at han mener det kan være skadelig for barna å bli plasserte i vanlige fosterhjem .

- Hvis staten beholder omsorgen for disse barna, vil det bli nødt til å settes igang eksepsjonelle programmer for barna og familiene deres. Det tradisjonelle systemet med fosterhjem vil være destruktivt for disse barna, sa han.

Var telefonsamtalen en bløff?

Undersøkingen av polygamistsektens ranch ble gjort etter at en som identifiserte seg som en 16 år gammel jente ringte fra ranchen, og hevdet at hun ble slått og voldtatt av sin 50 år gamle mann. Nå begynner politiet å mistenke at det ikke var et sektmedlem som ringte inn.

Tidligere denne uka ble 33 år gamle Rozita Swinton arrestert og mistenkt for falsk forklaring.

Politiet skal ha funnet beviser for en tilknytning mellom Swinton og telefonsamtalene som ble gjort til krisesenteret i Texas.

DOMMER: Barbara Walthers har måttet holde styr på en til tider kaotisk rettssal de siste dagene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media