Staten betaler bønn i Brussel

BRUSSEL (Dagbladet): Helseminister Dagfinn Høybråten deltar i dag på et lukket bønnemøte i EU-parlamentet i Brussel. Han skal foredra om hvordan Jesus av Nasaret kan lære oss å bli bedre ledere. Staten betaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høybråten kom i går til den belgiske EU-hovedstaden sammen med statssekretær Idar Magne Holme og tre embetsmenn. På det offisielle programmet står det blant annet oppført møter med formannen i Europaparlamentets komité for miljø, helse og forbrukervern, generaldirektøren for det samme området og den finske EU-kommissæren.

Men helseminister Høybråten ville ikke ha vært i Brussel i går og i dag hvis det ikke hadde vært for invitasjonen fra «European Prayer Breakfast».

- Det var dette private frokostmøtet som var utgangspunktet for besøket. Så fikk vi beskjed om å fylle inn den offisielle planen, sier en kilde ved den norske EU-delegasjonen.

Traff prins

Dagbladet traff Høybråten i går da han var på vei til et annet privat arrangement: Middag med prins Nicholas av Liechtenstein som er ambassadør til EU og Belgia. Han er en av de inviterte til bønnefrokosten i dag tidlig, og en venn av helseministeren.

- De som kommer på frokostbønnen i morgen tidlig har det til felles at vi er ledere på et eller annet nivå som tror på Gud, forteller prinsen til Dagbladet mens gjestene ankommer.

Hvorfor den norske helseministeren er invitert, er noe uklart. Høybråten henviser til arrangøren, arrangøren henviser til Høybråten.

Dagbladet ba i går om å få delta på bønnefrokosten, og vi ble ønsket hjertelig velkommen. Seinere samme kveld kom kontrabeskjed: Møtet er et lukket arrangement bare for inviterte. Dagbladet har ikke fått svar fra arrangøren på hvem som deltar, hva formålet med «European Breakfast Prayer» er og hva programmet er. Men prins Nicholas forteller at de samles for å be og å lytte til foredrag.

- Jeg skal snakke om Jesus av Nasaret og hva han kan lære oss om lederskap. Han er trolig den største lederen verden har sett, sier Høybråten.

- Der var det både jøder, muslimer, protestanter og katolikker. Hvordan det blir på møtet i morgen tidlig, vet jeg ikke.

- Ville du ha vært her i dag om det ikke hadde vært for bønnefrokosten?

- Det vet jeg ikke, men det er ikke det som er poenget. Det arrangementet er bare en del av oppholdet her.

- Hvorfor aksepterte du invitasjonen?

- Fordi jeg synes det er en ære å bli spurt og fordi jeg får en anledning til å snakke om ting jeg har på hjertet.

- Ville du vært her i dag uten dette møtet?

- Nei, ikke akkurat i dag, men jeg ville ha vært her nå i senhøstes fordi jeg har mange store saker på mitt fagfelt som jeg har behov for å drøfte.

- Så det var dette som sto først på programmet?

- Ja, det er en måte å si det på.

- Du deltar på møtet som privatperson?

- Ja, jeg deltar ikke i egenskap av statsråd, men det er jo ikke sånn at jeg har en hatt som jeg tar av og på. En statsråd er en statsråd.