Staten betaler for brenning av selfangst

Bergens-firma får to millioner for jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske selfangere får 2,5 millioner kroner i skuddpremie for å fange 10.000 sel i Østisen. Etterpå får Bergens-firmaet Rieber to millioner fra staten for å brenne hele fangsten.

Et annet norsk selskap vil kjøpe selskinnene for en million kroner. Han får ikke lov. Skinnene skal brennes.

Det er avisa Fiskaren som forteller siste nytt om norsk selfangst. Fangsten har i årevis vært omstridt. Filmklipp fra isen har sjokkert dyrevernere.

Fansgten for i år er nylig avsluttet. Seks fartøy deltok, og leverte til sammen 15.000 dyr. Staten har satt av 16 millioner kroner i støtte til fangst, mottak og destruksjon, det vil si noe over 1000 kroner pr. dyr, skriver Fiskaren.

Selbål døgnet rundt

Nå er tida inne for å brenne fangsten. Siden begynnelsen av mai har selbålet brent døgnet rundt ved Senja Avfallsselskap. 2,5 tonn selskinn går opp i røyk hvert døgn. Brenningen vil fortsette til slutten av juni, opplyser bedriften til Fiskaren.

Men på Sunnmøre har Arnfinn Karlsen i firmaet Polar Godt i flere år forsøkt å få kjøpt skinn av grønlandssel. Han tilbyr en hundrelapp for skinnet. I dag gir staten 250 kroner i skuddpremie for hver sel, og betaler etterpå 200 kroner for å få skinnet brent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer