Staten betaler for brenning av selfangst

Bergens-firma får to millioner for jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norske selfangere får 2,5 millioner kroner i skuddpremie for å fange 10.000 sel i Østisen. Etterpå får Bergens-firmaet Rieber to millioner fra staten for å brenne hele fangsten.

Et annet norsk selskap vil kjøpe selskinnene for en million kroner. Han får ikke lov. Skinnene skal brennes.

Det er avisa Fiskaren som forteller siste nytt om norsk selfangst. Fangsten har i årevis vært omstridt. Filmklipp fra isen har sjokkert dyrevernere.

Fansgten for i år er nylig avsluttet. Seks fartøy deltok, og leverte til sammen 15.000 dyr. Staten har satt av 16 millioner kroner i støtte til fangst, mottak og destruksjon, det vil si noe over 1000 kroner pr. dyr, skriver Fiskaren.

Selbål døgnet rundt

Nå er tida inne for å brenne fangsten. Siden begynnelsen av mai har selbålet brent døgnet rundt ved Senja Avfallsselskap. 2,5 tonn selskinn går opp i røyk hvert døgn. Brenningen vil fortsette til slutten av juni, opplyser bedriften til Fiskaren.

Men på Sunnmøre har Arnfinn Karlsen i firmaet Polar Godt i flere år forsøkt å få kjøpt skinn av grønlandssel. Han tilbyr en hundrelapp for skinnet. I dag gir staten 250 kroner i skuddpremie for hver sel, og betaler etterpå 200 kroner for å få skinnet brent.

-Nå må jeg kjøpe skinn fra andre fangstland, sier Karlsen, som var råstoffjakt på Grønland da Fiskaren var på tråden med ham.

BRENNES ETTER FANGSTEN: Selene blir brent etter fangst. Foto: Scanpix
BRENNES ETTER FANGSTEN: Selene blir brent etter fangst. Foto: Scanpix Vis mer

-Ikke lønnsomt

-Årsaken til at skinnene blir destruert, er at det ikke finnes marked for dem, forklarer Thomas Langeland i Fiskeri- og kystdepartementet.

Han mener det er bedriftsøkonomisk ulønnsomt for selskutene å gå fra Tromsø til Sunnmøre med skinnene.

-Prisen på skinnene må nok opp for at dette skal kunne realiseres, mener Langeland.

God bedriftsøkonomi er ikke selfangsten, men så er da hovedhensikten heller ikke å tjene penger. Selfangst er tradisjon og kultur. Og Norge vil holde betsanden av sel nede av hensyn til den økologiske balansen.

Heller ikke fangerne selv er såre fornøyd med statsstøtten. Mannskapet på ei skute gjorde 80.000 kroner hver på sju ukers innsats i isen.

Men reglene er forskjellige for fangst i Vestisen og Østisen. I Vestisen gis det ikke støtte til fangst av voksne grønlandssel. Der ble bare 900 av kvoten på 31.000 voksne dyr tatt.

Selfangstreder Tor Arne Jakobsen mener han tapte penger på årets fangst med \'Polarsyssel\'.

Staten betaler for brenning av selfangst

-Lange tradisjoner og gode lovnader er lite verdt mot et underskudd på årets tur. Det er for mange svakheter i støtteordningene og restriksjoner i fangsten, klager Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer