- Staten bør dele ut heroin

Frp's justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen foreslår å la staten dele ut heroin til de tyngste sprøytenarkomane i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet kommer etter Magasinets dokumentar i går, om en 33 år gammel barnefar som døde av en overdose heroin og antidepressiver i Oslo fengsel.

Fengselsdirektøren vedgikk at det er nesten umulig å få has på de betydelige narkoproblemene innenfor murene. Over halvparten av landets 3000 fanger ruser seg på cella.

- Jeg tror det ville ha hjulpet om staten overtok ansvaret for - og doserte heroin til - de tyngste narkomane, sier Ellingsen, andre nestleder i Stortingets justiskomité.

Prøveprosjekt

- Jeg er fristet til å si ja til et prøveprosjekt med utdeling av heroin. Vi er uansett på vei dit nå med sprøyterom, som jeg er skeptisk til, sier Ellingsen.

Stortinget har vedtatt å prøve sprøyterom for de tyngste narkomane. Ellingsen frykter at de blir et fristed som frister ungdom, med usikker kvalitet på heroinen.

- Da er det kanskje bedre å la staten ta full kommando, sier Ellingsen.

Statlig utdeling av heroin er forsøkt blant annet i Sveits, angivelig med færre overdosedødsfall og mindre sykdom og kriminalitet som resultat.

- På den annen side: Har staten rett til å ta livet av folk? Jeg har ikke konkludert endelig. Men debatten må vi ta, sier Ellingsen.

Fungerer ikke

SVs Inga Marte Thorkildsen vil verken si ja eller nei til statlig heroinutdeling. Men hun mener at dagens narkopolitikk ikke fungerer.

- Nå skal vi ha en større rusdebatt i SV, og der skal vi blant annet diskutere avkriminalisering og gratis heroinutdeling, sier Thorkildsen.

Ap's og Høyres medlemmer i justiskomiteen avviser heroinutdeling kategorisk, fordi staten vil framstå som doppusher. Justisminister Odd Einar Dørum mener nedgangen i overdosedødsfall i Oslo kan tyde på at satsingen på mange ulike tiltak gir resultater.

- Det finnes ikke én sannhet. Og jeg ser ikke noe poeng i at staten skal bli narkolanger. Staten bør i stedet hjelpe rusmisbrukere til et bedre liv, sier Dørum.

NARKO BAK MURENE. Over halvparten av fangene i Norge ruser seg på cella. Jan Arild Ellingsen (Frp), her foran Oslo fengsel, vil ha debatt om problematikken.