- Staten bør overta bankene

Tiden er inne, mener Hallgeir Langeland.

VIL AT STATEN OVERTAR: Tiden er nå inne for at staten bør overta de store forretningsbankene, mener stortingsrepresentant for SV Hallgeir Langeland.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
VIL AT STATEN OVERTAR: Tiden er nå inne for at staten bør overta de store forretningsbankene, mener stortingsrepresentant for SV Hallgeir Langeland. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tiden er nå inne for at staten bør overta de store forretningsbankene, mener stortingsrepresentant for SV Hallgeir Langeland.

Regjeringen legger søndag fram sin bank- og kredittpakke, og Langeland håper finansminister Kristin Halvorsen vil benytte muligheten til å gjøre radikale endringer i norsk banknæring.

- Jeg er fornøyd med grepene Kristin Halvorsen tok for å sette grådige banksjefer på plass. Men nå er det ikke nok med avgrensede redningsaksjoner for banker og næringsliv. Jeg regner med at regjeringen vil gripe sjansen til å ta strukturelle grep for større samfunnsmakt over finansinstitusjonene, for å avgrense spillerommet for spekulasjonsøkonomien, sier Langeland til Klassekampen.

Han oppfordrer Regjeringen til å styrke det offentlige eierskapet i flere sentrale finansinstitusjoner. I tillegg mener han det må treffes tiltak mot skatteparadiser, og legges begrensninger på lederlønninger i visse selskaper.

Også samfunnsøkonom Rune Skarstein ved NTNU mener staten bør få mer makt over bankene.

- Bankdriften må bringes tilbake til utlån for produktiv virksomhet, i stedet for spekulasjon og maksimering av verdier for aksjonærene. Når staten må inn i stor stil for å sette bankene i stand til å gjøre det de skal, må det få konsekvenser for eierskap og styring av bankene, sier Skarstein til Klassekampen.

Han mener det var riktig av myndighetene å nasjonalisert flere av de største bankene etter krisen tidlig på 1990-tallet. Derimot var det ifølge Skarstein en tabbe av staten å trekke seg ut i årene som fulgte, slik at bankene igjen kom på private hender.

NTB

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer