- Staten bør tar regningen og mere til

Ordføreren i Froland ber kommunalministeren om utstrakt hjelp i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Livet begynner etter hvert å vende tilbake til det normale i Froland kommune etter skogbrannen som herjet i nesten en uke. Selv om brannvesenet fremdeles driver med etterslokking, er det de økonomiske sidene ved Norges største skogbrann i moderne tid som begynner å bli viktigst.

I går meldte blant andre NRK at Magnhild Meltveit Kleppa tar mesteparten av regningen for brannslukningsarbeidet. I dag skal hun til Froland for å møte kommunens representanter.

Klokka tre møter kommunalministeren blant annet representanter for fylkeskommunen, ordfører Sigmund Pedersen og brannsjef Jan Kongsvik. Kommunalministeren skal også bli tatt opp i lufta for å bli satt inn i omfanget av brannen.

Ordføreren håper på at Kleppa kan komme med mer eksakte anslag om hva staten ønsker å dekke av kostnadene. 

- Jeg mener at utgiftene til denne brannen bør dekkes av staten 100 prosent og mere til. Dette er ikke en vanlig skogbrann, det vil ta 50-60 år før alt er som normalt her, sier Pedersen til Dagbladet.no.

- Må gjenreise naturområdet

Ordføreren ønsker derfor et fond som kan settes av til å bygge opp igjen naturen i det brannherjede området. Om lag 30 000 mål skog kan være ødelagt i brannen.

- Det må sås nytt og det er en utfordring å få inn ny jord. Hele naturområdet må vi jobbe med å få gjenreist så fort som mulig, sier han.

ULMER FREMDELES: Brannvesenet i Østre Agder holder på med etterslokking i området der skogbrannen herjet i forrige uke. Dette bildet er tatt på søndag. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX
ULMER FREMDELES: Brannvesenet i Østre Agder holder på med etterslokking i området der skogbrannen herjet i forrige uke. Dette bildet er tatt på søndag. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX Vis mer

Også brannsjefen i kommunen skal delta på møtet med kommunalministeren.

- I likhet med blant andre ordføreren håper jeg at staten kan ta hele kostnaden for denne brannen. Allerede har staten bidratt med mye i forhold til blant annet helikopterbistanden, men det har også vært store kostnader til ekstra mannskaper fra andre distrikter, utgifter til transport o.l., sier brannsjef Jan Kongsvik til Dagbladet.no.

Det har blitt operert med svært ulike kostnadsanslag. Ifølge NTB kan regningen bli på over 60 millioner kroner, mens Agderposten mener kostnadene kan komme opp i 100 millioner kroner.

- Kan ikke love konkret

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil trolig ikke gi noen konkrete løfter til ordføreren og brannsjefen i møtet i dag.

- Når det gjelder beløp, tror jeg vi er nødt til å komme tilbake til det etter hvert. Nå skal jeg høre hvordan de selv vurderer situasjonen, og jeg skal være så konkret jeg kan etter møtet. Jeg skal stå fast på at vi skal ta brorparten av regningen, sier Kleppa til Dagbladet.no.

Kommunalministeren hadde allerede planlagt et besøk i Telemark denne dagen, og ønsket samtidig å reise til Froland for å treffe representantene for kommunen, og høre mer om omkostningene rundt brannen.

- Jeg vet at jeg skal opp i helikopter og se de brannherjede områdene, og jeg tror dette besøket kommer til å gjøre et uuslettelig inntrykk. sier Kleppa.

- Staten bør tar regningen og mere til

Fremdeles noen småbranner

Brannsjefen har overfor NRK foreslått at kostnadene ved slike hendelser ikke bør gå automatisk til kommunene. Han ønsker at staten skal garantere for at kostnadene ved hendelser av en slik størrelsesorden blir dekket

- Det kommer nok til å bli tatt opp direkte eller indirekte på møtet, men det er også et spørsmål for evaluering av denne hendelsen i etterkant, sier Kongsvik. 

Brannvesenet driver fremdeles med etterslokking på skogbrannområdet. Kantene er sikret, men det er fremdeles noen småbranner inne på området.

Kongsvik sier at brannvesenet regner med å fortsette etterslukkingsarbeidet fram til helga.

- Dette er også væravhengig. Det er fremdeles glør i bakken, og det kan fremdeles bli vind. Men skogbrannindeksen har blitt senket, og det er til dels gunstigere forhold for slukking, sier brannsjefen. 

Vei åpnet

Alle de evakuerte har fått flytte hjem igjen etter brannen.

- Vi har fremdeles en beredskap, og skal blant annet arrangere møter som de som ble evakuert kan delta på, opplyser Pedersen.

Natt til tirsdag ble også riksvei 42 gjennom Froland igjen åpnet for trafikk, melder Vegvesenet. Veien har vært stengt i en uke grunnet brannen, ifølge NTB.

Lørdag fortalte Dagbladet om det lille rådyret som ble forlatt blant flammene og funnet av en grunneier. Ifølge NRK ser rådyret ut til å klare seg.

Kalven er adoptert av en av dyrepasserne i Kristiansand dyrepark, og selv om den fremdeles er litt for tynn, ser den ut til å komme til hektene igjen.

LOVER PENGER: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa lover at staten skal ta en del av regningen etter skogbrannen. Men i dag vil hun trolig ikke komme med mer konkrete anslag.
VIL HA STØTTE: Ordfører Sigmund Pedersen i Froland har den siste uka opplevd den største skogbrannen i Norge i moderne tid. Han ønsker at staten skal ta regningen for brannen, og gi pengestøtte til gjenoppbyggnigen av naturområdet.