Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Staten bruker tortur mot Princ

RINGERIKE (Dagbladet): Narkotikadømte Princ Dobroshi, angivelig Norges mest fluktfarlige fange, har saksøkt Justisdepartementet, etter å ha sittet ett år i isolat i Ringerike kretsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat John Christian Elden karakteriserer behandling av klienten som tortur.

- Den langvarige isolasjonen må anses som en umenneskelig behandling. Princ soner under et strengere regime enn siktede som sitter varetektsfengslet med brev- og besøksforbud.

- Grensa for hvor lenge myndighetene kan holde en person i isolat, er overskredet for lengst. Vi bestrider også grunnlaget for vedtaket om isolasjon - at det skal være særlig fare for flukt, og at han er farlig, sier Elden.

Glassbur

Advokaten har engasjert psykolog John Sandstrøm som sakkyndig. Sandstrøm har fått klarsignal for å komme til fengselet, men han må sjekkes med metalldetektor. Konsultasjonene må foregå ved at Princ sitter i et slags glassbur. Kontakten med psykologen må skje via et høyttalersystem. Fengselet har også satt som krav at en fangevokter skal overvære konsultasjonen.

Psykolog Sandstrøm sier at situasjonen ikke akkurat er optimal.

- Det er ikke lett å skape et fortrolig forhold til en klient når en fengselsansatt sitter ved siden av. Tragikomisk er trolig det rette uttrykket, sier psykologen.

Elden reagerer på Sandstrøms situasjon.

- Motparten i saken, som er fengselsmyndighetene, skal altså ha en representant til stede når den sakkyndige og Princ skal snakke fritt og fortrolig sammen. Dette minner om sensur, sier advokaten.

- Dette er hevn

Princ pekte kraftig nese av norske fengselsmyndigheter da han rømte fra Ullersmo landsfengsel i 1996. Han ble arrestert i Tsjekkia i fjor, og utlevert i august.

- Det Princ opplever, er hevn fra fengselsmyndighetenes side - fordi han stakk fra Ullersmo, sier advokat Elden.

Princ sitter alene i sikkerhetsavdelingen på Ringerike. Ifølge Dagbladets kilder flyttes han fra celle til celle, og vaktpersonalet rulleres. Påtalemyndigheten mener at det var en fengselsbetjent som sist hjalp Princ med å flykte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media