Staten bryter egne vaskeregler

Den rødgrønne regjeringen lovet å bekjempe sosial dumping. Nå kommer det fram at gulvene deres kan ha blitt vasket i strid med loven.

INGEN OPPFØLGING: Mange statlige virksomheter følger ikke opp om selskapene som vasker for dem følger regelverket og lønner ansatte i tråd med tariffavtaler. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
INGEN OPPFØLGING: Mange statlige virksomheter følger ikke opp om selskapene som vasker for dem følger regelverket og lønner ansatte i tråd med tariffavtaler. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere av de dyre teppene og bonede gulvene som regjeringen og landets politiske elite tråkker på daglig, kan de siste årene være renholdt i strid med reglene om offentlige anskaffelser, innført av de rødgrønne selv. Det viser en foreløpig rapport om renholdsbransjens oppdrag for staten, som legges fram av Arbeidsdepartementet dag. Departementenes Servicesentral, som har ansvaret for å renholdet av departementenes øverste etasjer innrømmer i rapporten at flere kontrakter er i strid med gjeldende regelverk.

- Med mindre de er inngått før 2008, da den nye forskriften kom, representerer offentlige renholdsavtaler uten kravtil norske vilkår lovbrudd, sier statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad.

Han leder utvalget som nå gjennomgår kontraktsforholdene mellom renholdsbyråer og staten.

Svikter på tarifflønn Rapporten viser at mange statlige virksomheter faller igjennom på undersøkelsens viktigste punkt. ILO-konvensjon nr. 94, som pålegger sentrale myndigheter å forplikte selskaper som konkurrer om oppdrag til å gi ansatte lønn og vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået, følges nemlig ikke opp. Mange statlige virksomheter opplyser at de bare har med dette kravet i noen av kontraktene. Flere virksomheter lar være å svare på spørsmålet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer