INGEN OPPFØLGING: Mange statlige virksomheter følger ikke opp om selskapene som vasker for dem følger regelverket og lønner ansatte i tråd med tariffavtaler. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
INGEN OPPFØLGING: Mange statlige virksomheter følger ikke opp om selskapene som vasker for dem følger regelverket og lønner ansatte i tråd med tariffavtaler. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

Staten bryter egne vaskeregler

Den rødgrønne regjeringen lovet å bekjempe sosial dumping. Nå kommer det fram at gulvene deres kan ha blitt vasket i strid med loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av de dyre teppene og bonede gulvene som regjeringen og landets politiske elite tråkker på daglig, kan de siste årene være renholdt i strid med reglene om offentlige anskaffelser, innført av de rødgrønne selv. Det viser en foreløpig rapport om renholdsbransjens oppdrag for staten, som legges fram av Arbeidsdepartementet dag.
 
Departementenes Servicesentral, som har ansvaret for å renholdet av departementenes øverste etasjer innrømmer i rapporten at flere kontrakter er i strid med gjeldende regelverk.

- Med mindre de er inngått før 2008, da den nye forskriften kom, representerer offentlige renholdsavtaler uten krav
til norske vilkår lovbrudd, sier statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad.

Han leder utvalget som nå gjennomgår kontraktsforholdene mellom renholdsbyråer og staten.

Svikter på tarifflønn Rapporten viser at mange statlige virksomheter faller igjennom på undersøkelsens viktigste punkt. ILO-konvensjon nr. 94, som pålegger sentrale myndigheter å forplikte selskaper som konkurrer om oppdrag til å gi ansatte lønn og vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået, følges nemlig ikke opp. Mange statlige virksomheter opplyser at de bare har med dette kravet i noen av kontraktene. Flere virksomheter lar være å svare på spørsmålet.

KARTLEGGER: Arbeids- og inkluderingsdepartementet, her ved statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap), kartlegger renholdsbransjens kontrakter med statlige virksomheter. Så langt har man funnet mulig lovbrudd og en rekke forhold i strid med regelverket. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
KARTLEGGER: Arbeids- og inkluderingsdepartementet, her ved statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap), kartlegger renholdsbransjens kontrakter med statlige virksomheter. Så langt har man funnet mulig lovbrudd og en rekke forhold i strid med regelverket. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Det er absolutt potensiale for mange. Vi lager nå en knipetangsmanøver, der vi både vil styrke arbeidstilsynet og utstyre offentlige innkjøpere med en egen håndbok, sier statssekretæren.

Blant dem som innrømmer svikt er Departementenes servicesentral (DSS). De har hovedansvaret for å følge opp renholdet på gulvene der landets politiske ledelse tråkker rundt daglig. Kravene fra ILO-94 mangler i flere kontrakter, ifølge svaret de har sendt utvalget. Ble  avtalene inngått etter 2008, er gulvene altså vasket i strid med loven. Det står ingenting i svarene om hvilke bygg eller kontorer de aktuelle avtalene gjelder for.

Nå lover de bedring.

- I fremtidige avtaler vil kontraktvilkåret være innarbeidet i alle (avtaler, red anm.), skriver DSS.

NAV mangler oppfølging Oppfølging av kontrakts- og arbeidsvilkår er også et problem hos staten. Få virksomheter vil bekrefte at de følger opp rammene blir fulgt og eventuelt kommer med reaksjoner dersom det avdekkes brudd på kontraktene. NAV, som har kontorer landet rundt, opplyser at de hverken følger krav om ILO-94-kravet om tarifflønn konsekvent eller har egen oppfølging av selskapene som vasker i hus de leier av kommunen eller private huseiere.

Blant annet Norsk kulturråd, Nasjonalbiblioteket, Rikskonsertene, Luftfarttilsynet, Arbeidsretten, senter for statlig økonomistyring, Fiskeridirektoratet, Statskog, Direktoratet for naturforvaltning og Statens havarikommisjon unnlater å svare på om de følger opp kravene.
Ber om sterkere lut Unio-leder Anders Folkestad mener tiltakene i utvalgets rapport er for vage og ber om at regjeringen tar kraftigere virkemidler i bruk for å få bukt med sosial dumping.

- Arbeidstid, lønnsvilkår og pensjonsrettigheter er under press i en rekke næringer. Vi håper regjeringa tar sterkere grep framover, sier Folkestad til Dagbladet.

Dagbladets artikkelserie i vinter avslørte både grov underbetaling og omfattende svart arbeid blant renholdsarbeidere for privat og offentlig sektor. Avsløringene bidro til at Arbeidsdepartementet oppnevnte gruppen som nå gjennomgår rutinene i en rekke statlige virksomheter, deriblant den rødgrønne regjeringens egne departementer.

19. januar avslørte Dagbladet at Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, helse og sosialombud i Oslo Anne-Lise Kristensen, justisminister Knut Storberget og Oslo kommune brukte renholdere som fikk ulovlig lav lønn.