Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Staten bryter menneskerettighetene

Åtte foreldrepar har saksøkt staten for å stoppe det de mener er brudd på menneskerettighetene. De mener det er ulovlig å tvinge barna deres til å følge det nye kristendomsfaget i grunnskolen. Om nødvendig truer foreldrene med sivil ulydighet for å få det som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det verste er at man påvirker små forsvarsløse barn. Unn Leirvåg er mor til Guro, og en av åtte foreldrepar som har gått til sak mot staten på grunn av det nye kristendomsfaget med religions- og livssynsorientering (KRL). Foreldrene til de åtte barna mener staten bryter menneskerettighetene når de nekter barna deres å slippe det nye kristendomsfaget. Staten gir barna fritak for deler av faget, men ikke hele, slik human-etikerne krever.

Diskriminerende løsning

- En delt fritaksløsning er den verste. Den virker diskriminerende og stigmatiserende for barna, forklarte Unn Leirvåg Oslo byrett i dag.

Flere av saksøkerne forklarte hvilke kvaler de har med å sende barna sine til skolen når de vet at det de lærer strider mot det de lærer hjemme. Barna kommer i konflikt mellom lærere og foreldre.

- Jeg har strukket meg altfor langt. Samvittigheten min henger ikke sammen, sier Leirvåg til Dagbladet :på nettet. Hun forteller at datteren flere ganger har kommet hjem og lurt på hvorfor hun får undervisning i en religion hun ikke tror på:

«Hvorfor prater læreren så mye om Gud og Jesus. Det er så slitsomt» er ett av hjertesukkene.

Nytteløse protester

Det nye kristendomsfaget ble innført for to år siden. Etter det har protestene vært mange, både fra human-etikere, lærere og andre religiøse grupper. Ifølge Human-Etisk Forbund vurderer jøder å flytte fra landet, og 60 muslimske barn skal allerede være tatt ut av landet på grunn av KRL.

- Jeg er ikke innstilt på å la dette regimet fortsette. Jeg kommer til å ta min rett dersom retten nekter å gi meg den, sier Leirvåg bestemt. Hun vet at det er ulovlig å ta barn ut av undervisningen, men mener det ikke er moralsk forsvarlig å la datteren fortsette.

- Guro vil være ferdig med skolen, hvis jeg skulle vente på menneskerettsdomstolen i Strasbourg, hevder Leirvåg.

Fritaksrett forsvunnet

KRL-faget i Reform-97 har avløst det gamle kristendomsfaget og det gamle alternative livssynsfaget i skolen.

Med det nye fellesfaget forsvant retten til fritak sammen med det alternative livssynsfaget. Det er dette de åtte human-etikerne mener er et brudd på menneskerettighetene.

I følge loven er faget ikke forkynnende, og etter foreldrenes ønske kan barna fritas for de deler av undervisningen som omfatter kristelige ritualer som bordbønn og salmesang. Denne ordningen er ikke praktisk gjennomførbart fordi det er umulig for lærerne å passe på hvilke elever som skal fritas for ulike deler av undervisningen, mener saksøkerne.

- Jeg vil ha det gamle livssynsfaget tilbake. Det er måten KRL-undervisningen foregår på som skremmer meg. Det kristne budskapet kan formidles på måter som skaper angst hos barn, sier den tidligere læreren til Dagbladet :på nettet.

En av saksøkerne fortalte hva datteren hans hadde sagt da hun kom hjem etter å ha blitt sendt på skolekjøkkenet i en religionstime fordi hun har delvis fritak:

«Jeg må tro på Gud ellers kommer jeg til djevelen».

Rettsaken vil pågå ut neste uke.