STORAKSJONÆR: Som storaksjonær i mange av børsens lokomotiver, har staten dratt inn nærmere 28 milliarder utbyttekroner. Foto: Scanpix
STORAKSJONÆR: Som storaksjonær i mange av børsens lokomotiver, har staten dratt inn nærmere 28 milliarder utbyttekroner. Foto: ScanpixVis mer

Staten drar inn 28 mrd. utbyttekroner

Utbyttebeløpet fra norske selskaper i år er det nest høyeste gjennom historien, kun slått av oljegullåret 2014.

(Finansavisen:) - Det overrasker meg at utbyttebeløpet er så høyt i år. Jeg trodde det ville være en langt flatere utvikling, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

Norske børsnoterte selskaper har samlet delt ut 92,2 milliarder kroner i utbytte i 2017, viser ferske tall fra Oslo Børs. Det er en økning på 8,5 prosent fra 2016.

Utbyttebeløpet fra norske selskaper i år er det nest høyeste gjennom historien, kun slått av oljegullåret 2014.

Det er Oslo Børs’ tre største selskaper som drar det meste av lasset. Statoil, Telenor og DNB står for nær halvparten av børsens totale utbytte, med til sammen 44,7 milliarder kroner.

Spår økning

Hermanrud påpeker ifølge avisen at inntjeningen for selskapene på Oslo Børs har vært lavere i 2017 enn på noen år. Derfor så ikke sjefstrategen for seg noen økning i utbytteutbetalingen fra selskapene på Oslo Børs.

- Med lavere inntjening er det samtidig mindre penger å betale utbytte fra. En stabil utvikling ville ikke vært overraskende, men et hopp på 8,5 prosent er vesentlig mer enn forventet, utdyper Hermanrud.

Han tror imidlertid at selskapene har et mer bevisst forhold til utbytte nå sammenlignet med tidligere. I år var det tolv selskaper som delte ut et milliardbeløp i utbytte.

- Aksjonærene har større fokus på utbytte nå, og det har lagt press på selskapene. De strekker seg derfor lenger for å gi utbytte, sier Hermanrud til Finansavisen, og legger til:

- Denne bevisstgjøringen gjør at jeg er ganske sikker på at utbyttet fra norske selskaper vil øke neste år. Jeg ser ingen grunn til at det skal reduseres.

Pengedryss

Staten høster godt av utbytteåret 2017. Som storaksjonær i mange av børsens lokomotiver, har staten dratt inn nærmere 28 milliarder utbyttekroner. Til sammen utgjør det 30 prosent av det totale utbyttet fra Oslo Børs i år.

- Utbyttet til staten vil neppe svekke seg med det første. Selskapene med staten på eiersiden har gode fundamenter, og vil levere minst like godt til neste år. Dermed vil ikke pengesekken til staten bli noe mindre med det første, sier Hermanrud.

Statoil troner soleklart øverst på listen over utbytteutbetalingen i år, med 23,7 milliarder kroner. Staten er hovedaksjonær i selskapet med en eierandel på 67 prosent.

Andre økonominyheter:
​Jekker ned Norwegian
Tar opp dekning på Saferoad Holding