Staten driver Norge

Resultatfremleggelser preger kursutviklingen på Oslo Børs i dag, og så langt viser staten best takter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paradoksalt nok, eller skal vi si betegnende nok, er det de statsdominerte selskapene som gjør det best i Norge for tiden. Det kommer til uttrykk i flere av de fremlagte kvartalsresultatene onsdag.

Både DnB og Telenor kom med meget gode tall, og kursene på de to er opp. I tillegg er EDB Business Partner, som er delvis eiet av Telenor, markert opp etter at selskapet klarte å hale i land en stor kontrakt med et annet statsdominert selskap, DnB.

Men den desiderte vinneren onsdag er Frontline.

Generelt er det en blandet utvikling med få impulser utenfra. Derfor blir det de hjemmelige forhold samt en bunke resultatfremleggelser som preger Oslo Børs onsdag formiddag.

Telenor er opp 1,4 prosent på 44,10 kroner, og aksjen er dermed på sitt høyeste nivå siden månedsskiftet januar/februar. Resultatet for første kvartal var meget bra, og over markedets forventninger. Spesielt gledelig er det at mobilvirksomheten faktisk EBITDA-marginen med to prosentpoeng til 36 prosent.

En annen statskontrollert bedrift, Den norske Bank, la også frem meget gode tall for første kvartal. DnB Markets hadde for eksempel et resultat i første kvartal på 322 millioner kroner før skatt, mot 218 millioner kroner i første kvartal 2000.

Kursen på DnB er opp 0,5 prosent til 40,20 kroner.

Om dette ikke skulle være nok klarte EDB Business Partner og Telenor å vinne outsourcing-kontrakten fra DnB. EDB Business Partner venter at selskapets andel DnB-avtalen vil utgjøre en samlet omsetning på nær 400 millioner kroner per år.

EDB Business Partner er opp 2,6 prosent til 116 kroner.

Den desiderte kursvinneren onsdag er tankrederiet Frontline som er opp hele 6,9 prosent til 186 kroner. I tillegg til at resultatene var bedre enn ventet, lokker selskapet med høyt utbytte og NYSE-notering.

Tomra fortsetter å svekke seg etter dem senere tidens mediaoppslag om politisk motstand i Tyskland mot innføring av pant på engangsemballasje. Onsdag er kursen ned 2,6 prosent til 148,50 kroner. Aksjen er ned 8,3 prosent på bare tre dager.

En del teknologiaksjer er under press. Tandberg, som steg kraftig i går, faller tilbake 1,7 prosent til 114,50 kroner.

InFocus er ned 3,2 prosent til 180 kroner, mens Tandberg Television er ned 3,2 prosent.

I grell kontrast til det gode resultatet i Telenor står Enitel. Kursen er ned 5,5 prosent til 32,50 kroner til tross for, eller kanskje snarere på grunn av, de gode tallene fra Telenor. Det danner seg nå et bilde der de mindre aktørene lider, mens storebror Telenor lever godt til tross for (eller på grunn av) utfordrernes satsninger.

TeleComputing konkurrerer også med Telenor, og kursen er ned 3,3 prosent til 20,70 kroner.

De europeiske børsene er ned onsdag.