Staten dropper millionutbytte fra Avinor

Foreslår en tiltakspakke på rundt 900 millioner kroner for å sikre godt ved lufthavner.

GARDERMOEM: Foto: Tore Meek / SCANPIX
GARDERMOEM: Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Regjeringen foreslår en tiltakspakke på rundt 900 millioner kroner til Avinor for å sikre et godt tjenestetilbud ved selskapets lufthavner. Blant annet avstår staten fra utbytte for 2008.

Forslaget kommer i en stortingsmelding som ble lagt fram fredag.

Pengene skal blant annet medvirke til at sikkerhetsinvesteringer ved fem lufthavner kan gjennomføres. Avinor har tidligere varslet at disse investeringene måtte utsettes.

De aktuelle flyplassene er Bergen lufthavn Flesland, Sandane lufthamn Anda, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Røst lufthavn og Tromsø lufthavn Langnes.

Finanskrisen

- Avinor vil møte store utfordringer, hovedsakelig som følge av den internasjonale finanskrisen som har rammet flybransjen hardt. For å sikre at selskapet kan ha et godt tjenestetilbud ved alle lufthavnene sine, foreslår regjeringen en tiltakspakke på om lag 900 millioner kroner, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) i en pressemelding.

Avdragsfritt og intet utbytte

Den største delen av Avinor-pakken består av avdragsfritak på statslån i forbindelse med Gardermoen-utbyggingen. Dette er en del av revidert nasjonalbudsjett og tilsvarer 388,8 millioner kroner.

Et nesten like stort beløp kommer i form av at staten ikke tar utbytte fra Avinor for regnskapsåret 2008. Etter dagens utbytteregler utgjør dette 367,7 millioner kroner.

I tillegg kommer et ekstraordinært tilskudd for 2009 på 150 millioner kroner. Pengene er knyttet til gjennomføring av særskilte sikkerhetstiltak ved lufthavnene.

Nye utbytteregler

Fra og med 2010 vil Samferdselsdepartementet innføre nye regler for statlig utbytte fra Avinor, noe som er ventet å gi om lag 250 millioner kroner mindre i utbytte i løpet av de fem neste årene.

Det helstatlige aksjeselskapet Avinor driver 46 lufthavner i Norge, tolv av dem i samarbeid med Forsvaret.

(NTB)