Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten dropper sju atom-selskaper

Boeing, Honeywell og flere andre blir dumpet.Israelske selskaper blir spart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansdepartementet har utelukket sju selskaper fra Statens pensjonsfond Utland (tidligere Statens petroleumsfond) fordi de er involvert i produksjon av kjernefysiske våpen.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) la fram lista på en pressekonferanse i dag.

Mest kjent er det amerikanske selskapet Boeing. I tillegg dumpes disse selskapene:

Kun ett av selskapene har innrømmet overfor Norge at de produserer komponenter til atomvåpen.

Blir i Israel

SV-lederen viderefører ikke Israels-boikotten som hun gikk ut med i Dagbladet i dag.

- Israel er på lista over land som fondet kan investere i, og fondet er i dag investert i to israelske selskaper. Det er ikke aktuelt å trekke oss ut fra disse, det er ikke regjeringens politikk. Det er SVs politikk, sier Kristin Halvorsen på spørsmål fra Dagbladet.no.

 OPPRYDNING: Kristin Halvorsen offentliggjorde i dag at staten dropper investeringer i sju selskaper som deltar i produksjon av atomvåpen. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet
OPPRYDNING: Kristin Halvorsen offentliggjorde i dag at staten dropper investeringer i sju selskaper som deltar i produksjon av atomvåpen. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet Vis mer

- Forsvaret kan kjøpe

Selv om pensjonsfondet ikke lenger skal investeres i de sju selskapene, så kan det norske Forsvaret kjøpe våpen fra dem.

- Vi vet ikke om Forsvaret har kjøpt inn våpen fra disse selskapene. Det kan være en forskjell i de etiske retningslinjene her, sier Kristin Halvorsen.

Uttrekkingen er gjort på bakgrunn av fondets etiske råd, og nedsalget er allerede gjennomført. Aksjesalget tilsvarte 3,3 milliarder kroner.

Blir i Total

Fondet trekker seg ikke ut fra selskapet Total, som tidligere har vært innblandet i brudd på menneskerettigheter i Burma. Saken har ifølge finansministeren vært grundig drøftet av det etiske rådet. De har kommet frem til at investeringene er akseptable fordi Total ikke bryter menneskerettigheter nå.

Lista er ikke uttømmende. Det kan finnes flere selskaper som staten kan ønske å trekke seg ut fra. Arbeidet med å kartlegge dette vil ifølge Halvorsen fortsette. Fra før er ti selskaper på svartelista, boikottet fordi de produserer klasebomber og antipersonell-miner.

Mer informasjon på Finansdepartementets hjemmesider.

Tilrådingen om uttrekking ligger her.

Vurderingen av Total finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!