MANER TIL OPPVASK: Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen mener staten forvalter sitt eierskap i næringslivet på en naiv og uprofesjonell måte. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX
MANER TIL OPPVASK: Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen mener staten forvalter sitt eierskap i næringslivet på en naiv og uprofesjonell måte. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Staten er en naiv og uproff eier

Ingen bønn fra tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen mener statens opptreden i Aker-saken må få varige konsekvenser for statlig eierskap. Staten må ta ansvaret fra byråkratene og etablere et statlig, profesjonelt holdingselskap.

Hermansen mener staten forvalter sitt eierskap i næringslivet på en naiv og uprofesjonell måte og maner til oppvask på Aps landsmøte til helgen.

- Dette er en viktig utfordring for en regjering med Ap og dagens farge, sier Hermansen til Dagsavisen.

Hermansen mener staten er kommet svært dårlig ut av striden med Kjell Inge Røkkes Aker.

Etterspill

- Staten har ikke vært seg bevisst at man her sto overfor særdeles profesjonelle aktører med en historie bak seg gjennom mange år som burde mane til ettertanke, sier han.

Det faktum at samme aktør opptrådte på både kjøper- og selgersiden i denne saken, burde utløst ekstra årvåkenhet, mener han.

- Det burde man ha forventet av Røkke og Aker. Men det burde også ha blinket varsellamper hos dem som forvalter statens eierinteresser. Når det ikke gjorde det umiddelbart, viser det svakheten ved måten man har organisert eierskapet på, sier Hermansen.

Han mener håndteringen av Aker-saken bør få et politisk etterspill på Aps landsmøte.

- Et parti som ønsker at staten skal spille en aktiv rolle i næringslivet, må ta konsekvensen av hva det krever av kompetanse og organisasjon for å unngå at staten blamerer seg og blir diskreditert som eier, sier han.

Nyorganisering
FÅR KRITIKK: Sylvia Brustad. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Sylvia Brustad. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Den tidligere Telenor-toppen mener Aker-striden viser hvor krevende det er for staten å følge opp egne investeringer.

- Den viser at et departement ikke er en hensiktsmessig organisasjon for å forvalte tunge, operative eierskap. Staten bør overveie å organisere eierskapet på en mer profesjonell måte og med en tyngre kompetanse og kanskje en annen kultur enn det et departement representerer, sier han.

Hermansen mener man bør samle eierskapet i ett eller to profesjonelle holdingselskaper med de nødvendige fullmakter til å forvalte eierskapet og med overordnet styring fra departementet.

- Det vil skape en viss avstand til den løpende politiske prosess, mener han.

- Problemet er at i dagens situasjon står enhver næringsminister med ett bein i det politiske system og ett bein i næringslivet, og det er en veldig vanskelig måte å stå på.(NTB)

BURDE MANE TIL ETTERTANKE: Kjell Inge Røkkes historie. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
BURDE MANE TIL ETTERTANKE: Kjell Inge Røkkes historie. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer