- Staten er naiv og uproff

Per-Kristian Foss vil granske etableringen av Aker Holding i 2007.

KREVER GRANSKNING: Også Per-Kristian Foss stiller seg svært kritisk til regjeringens håndtering av statens eierinteresser i Aker.  Arkivfoto: SCANPIX
KREVER GRANSKNING: Også Per-Kristian Foss stiller seg svært kritisk til regjeringens håndtering av statens eierinteresser i Aker. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høyres Per-Kristian Foss vil fremme et representantforslag i Stortinget om gransking av det som foregikk da staten ble med på etableringen av Aker Holding i 2007.

Foss sier til NTB at Hydro ikke ville inn i Aker Solutions via et eget eierselskap.

- Hydro visste hva man risikerte når man gjorde forretninger med Kjell Inge Røkke og forlangte derfor direkte eierskap i Aker Solutions. Det fikk selskapet nei til, og i stedet valgte regjeringen å innlede samarbeidet med Røkke.

- Det er vilkårene for et slikt industrisamarbeid jeg tror det kan være viktig og riktig å granske etter de siste ukers begivenheter, sier Foss.

På spørsmål om han har håp om å få forslaget vedtatt, sier Foss:

Hvis vi utformer det riktig, er det ikke utenkelig. Når staten først er blitt industrieier, mener Høyre det er viktig å følge med. Nå virker det som om staten sover i timen.

Høring uansett

Kjell Inge Røkke og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil uansett bli bedt om å møte til åpen høring i Stortinget om de siste Aker-transaksjonene.

- Røkke kan iallfall bli invitert, så får han selv avgjøre om han synes det er hensiktsmessig å fortsette å holde kjeft, sier Høyres Per-Kristian Foss til NTB.

Han er del av et tilstrekkelig mindretall i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som under komitémøtet kommende uke vil be om at det opprettes sak og kalles inn til åpen høring om Aker-saken.

Selv har Foss ett spørsmål til Røkke på blokken allerede:

- Jeg vil vite hvor mye han har tjent på disse transaksjonene, sier Foss.

Han understreker at regjeringens håndtering av eierskapet i Aker blir hovedtema for høringen, ikke Kjell Inge Røkke personlig.

- Naiv og uproff

Den erfarne Høyre-representanten mener staten er uprofesjonell og naiv i måten den håndterer eierskapet på.

- Staten er naiv i møtet med de store kapitalistene og utøver sitt eierskap uprofesjonelt. Da staten kjøpte seg opp i Aker i 2007, sikret man seg åpenbart ikke en aksjonæravtale som gir innflytelse. At det er mulig å dumpe milliardtap i fanget på staten, uten at statens representanter deltar i behandlingen av saken, sier noe om svakheten ved avtalen, sier Foss.

Også Fremskrittspartiet, som i sin tid støttet regjeringens oppkjøp av daværende Aker Kværner, og KrF imøteser en høring om saken.

- Oppkjøpet framstår mer og mer som kontantstøtte til Røkke, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Per-Kristian Foss mener Stoltenberg har grunn til å føle seg lurt av Kjell Inge Røkke, men han understreker at dette ikke frikjenner de rødgrønne.

- Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved forvaltningen av statens interesser, for det er våre skattepenger som er blitt brukt, sier han.

(NTB)

AKER-TRANSAKSJONENE

• 1. april kjøpte Aker Solutions noen mindre selskaper og deler av andre selskaper fra Aker ASA.

• Kjøpet utløste kritikk fra flere hold fordi man ikke stolte på at handelen var gjort til riktig pris og til fordel for Aker Solutions. Analytikere og medier mer enn antydet at det hadde vært for nære bånd mellom kjøper og selger.

• 5. april besluttet næringsminister Sylvia Brustad (Ap) at handelen skulle gjennomgås av uavhengige juridiske og finansielle eksperter.

• 8. april krevde Brustad at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

• Aker Solutions har så langt ikke rettet seg etter ministerens ønsker, og sier det ikke foreligger noen planer om verken å annullere salget eller å ta det opp i selskapets generalforsamling.

• 13. april: Statsminister Jens Stoltenberg sier de omstridte transaksjonene må behandles av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. Han signaliserte også at det nå er samtaler mellom Røkke-systemet og regjeringen.

• 13. april: Aker-direktør Geir Arne Drangeid fastholder at transaksjonene som er gjort og prosessen i den forbindelse er ryddig og riktig gjennomført. Drangeid opplyser at Aker jobber med en redegjørelse om fakta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer