KREVER GRANSKNING: Også Per-Kristian Foss stiller seg svært kritisk til regjeringens håndtering av statens eierinteresser i Aker.  Arkivfoto: SCANPIX
KREVER GRANSKNING: Også Per-Kristian Foss stiller seg svært kritisk til regjeringens håndtering av statens eierinteresser i Aker. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

- Staten er naiv og uproff

Per-Kristian Foss vil granske etableringen av Aker Holding i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Per-Kristian Foss vil fremme et representantforslag i Stortinget om gransking av det som foregikk da staten ble med på etableringen av Aker Holding i 2007.

Foss sier til NTB at Hydro ikke ville inn i Aker Solutions via et eget eierselskap.

- Hydro visste hva man risikerte når man gjorde forretninger med Kjell Inge Røkke og forlangte derfor direkte eierskap i Aker Solutions. Det fikk selskapet nei til, og i stedet valgte regjeringen å innlede samarbeidet med Røkke.

- Det er vilkårene for et slikt industrisamarbeid jeg tror det kan være viktig og riktig å granske etter de siste ukers begivenheter, sier Foss.

På spørsmål om han har håp om å få forslaget vedtatt, sier Foss:

Hvis vi utformer det riktig, er det ikke utenkelig. Når staten først er blitt industrieier, mener Høyre det er viktig å følge med. Nå virker det som om staten sover i timen.

Høring uansett

Kjell Inge Røkke og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil uansett bli bedt om å møte til åpen høring i Stortinget om de siste Aker-transaksjonene.

- Røkke kan iallfall bli invitert, så får han selv avgjøre om han synes det er hensiktsmessig å fortsette å holde kjeft, sier Høyres Per-Kristian Foss til NTB.

Han er del av et tilstrekkelig mindretall i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som under komitémøtet kommende uke vil be om at det opprettes sak og kalles inn til åpen høring om Aker-saken.

Selv har Foss ett spørsmål til Røkke på blokken allerede:

- Jeg vil vite hvor mye han har tjent på disse transaksjonene, sier Foss.

Han understreker at regjeringens håndtering av eierskapet i Aker blir hovedtema for høringen, ikke Kjell Inge Røkke personlig.

- Naiv og uproff

Den erfarne Høyre-representanten mener staten er uprofesjonell og naiv i måten den håndterer eierskapet på.

- Staten er naiv i møtet med de store kapitalistene og utøver sitt eierskap uprofesjonelt. Da staten kjøpte seg opp i Aker i 2007, sikret man seg åpenbart ikke en aksjonæravtale som gir innflytelse. At det er mulig å dumpe milliardtap i fanget på staten, uten at statens representanter deltar i behandlingen av saken, sier noe om svakheten ved avtalen, sier Foss.

Også Fremskrittspartiet, som i sin tid støttet regjeringens oppkjøp av daværende Aker Kværner, og KrF imøteser en høring om saken.

- Oppkjøpet framstår mer og mer som kontantstøtte til Røkke, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Per-Kristian Foss mener Stoltenberg har grunn til å føle seg lurt av Kjell Inge Røkke, men han understreker at dette ikke frikjenner de rødgrønne.

- Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved forvaltningen av statens interesser, for det er våre skattepenger som er blitt brukt, sier han.

(NTB)