Staten får tilbake 0,- av 6 808 348 kroner etter rekordjuks

13 kreditorer kjemper om 21 millioner kroner når konkursboet etter SOS Rasisme gjøres opp.

INGEN PENGER TILBAKE: Staten ligger an til å få 0,- kroner igjen av de nesten sju millionene de krever tilbakebetalt fra konkursboet til SOS Rasisme. Det skriver bostyrer Jans Otto Haugland i en innberetning til Haugaland Tingrett. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
INGEN PENGER TILBAKE: Staten ligger an til å få 0,- kroner igjen av de nesten sju millionene de krever tilbakebetalt fra konkursboet til SOS Rasisme. Det skriver bostyrer Jans Otto Haugland i en innberetning til Haugaland Tingrett. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Staten ligger an til å få 0,- kroner igjen av de 6,8 millionene de krever tilbakebetalt fra konkursboet til SOS Rasisme.

Det skriver bostyrer Jens Otto Haugland i en innberetning til Haugaland tingrett.

KREVDE PENGER TILBAKE: Etter at Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks krevde barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) tilbakebetalt 6,8 millioner støttekroner. Nå ligger staten an til å få tilbake 0,- kroner. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
KREVDE PENGER TILBAKE: Etter at Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks krevde barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) tilbakebetalt 6,8 millioner støttekroner. Nå ligger staten an til å få tilbake 0,- kroner. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer

Mellom 2005 og 2010 opplyste SOS Rasisme å ha rundt 40 000 medlemmer og fikk nærmere 10 millioner kroner i årlig støtte fra staten, kommuner, støtteordninger og private givere. Organisasjonen er nå konkurs og dømt for medlemsjuks. Politiet har startet etterforskning for bedrageri.

Krever over 20 millioner Etter at Dagbladet i 2010 avslørte omfattende medlemsjuks i organisasjonen gikk Landsrådet for Norges- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) til sak mot SOS Rasisme og vant i to rettsinstanser. De krever nå tilbakebetalt 13,6 millioner kroner fra konkursboet.

Fordi LNU i 2011 vant et søksmål i Haugaland tingrett og tok utleggspant i SOS Rasismes verdier for å sikre kravet, kan de de regne med å få mellom seks og sju millioner kroner etter at eiendommer og andre verdier er solgt, opplyser advokat Haugland til Dagbladet.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) gikk ikke til søksmål før våren 2012 og saken kom for retten i fjor høst. BLD krevde tilbakebetalt 6,8 millioner kroner etter medlemsjuks som gjaldt innrapportering av over 30 000 ekte og falske navn over flere år.

- Taper penger Selv om de vant i retten i får ikke BLD en eneste krone av konkursboet.

HAR FORLATT SOS RASISME: Ledelsen i SOS Rasisme forlot organisasjonen i vinter, blant annet leder Trond Thorbjørnsen (36) (ø.h.), Kenneth Fuglemsmo (30), Christiane Muribø (30) (n.v.) og Nasim Ahzami (28).
HAR FORLATT SOS RASISME: Ledelsen i SOS Rasisme forlot organisasjonen i vinter, blant annet leder Trond Thorbjørnsen (36) (ø.h.), Kenneth Fuglemsmo (30), Christiane Muribø (30) (n.v.) og Nasim Ahzami (28). Vis mer

- Sånn er det med konkurser. De fleste taper alle pengene. Her er verdiene pantsatt til fordel for LNU, og andre kreditorer vil ikke få pengene sine før verdiene overstiger kravet. Det gjør det ikke her, sier bostyrer Haugland til Dagbladet.

13 kreditorer Utover staten og LNU har 11 andre kreditorer har meldt krav til boet. Blant dem er kraftselskaper, Posten, flere kreditorfirmaer, et mobiltelefonselskap og Haugesund kemnerkontor. Kravene er totalt på 21 millioner kroner.

Store pengesummer er fremdeles på avveie etter at sentrale og lokale tillitsvalgte tømte organisasjonens kontoer for flere hundre tusen kroner i 2011.

• Les også: Intern epost: «ALLE bankkonti må tømmes så raskt som mulig, det bør tas ut i kontanter.»

RANSAKING: Politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund  2012 .Her er tidligere hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Siden ble organisasjonen slått konkurs. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
RANSAKING: Politiet slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund 2012 .Her er tidligere hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen. Siden ble organisasjonen slått konkurs. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Utover LNU vil ingen, heller ikke staten, få noe av boet. «Kreditorer uten pantesikkerhet har ikke utsikt til å få noen dekning», står det i brevet fra bostyreren til kreditorene.

I liknende konkurssaker har staten og andre kreditorer valgt å kreve tilbake noen av de tapte pengene ved ved å gå til individuelle søksmål mot styremedlemmer eller ved å be politiet rette et erstatningskrav i straffesaken mot organisasjonen og dens tillitsvalgte, som er ventet til høsten.

«Drev antirasistisk arbeid og medlemsjuks» I innberetningen beskriver bostyrer Haugland SOS Rasisme aktiviteter som «antirasistisk arbeid og medlemsjuks». I tillegg kjøpte SOS Rasisme eiendom for pengene de fikk til å drive antirasistisk arbeid.

De fleste verdiene i konkursboet kommer nettopp fra eiendomsselskapet Aktivisteiendom AS.

Selskapet eide i sin tid fast eiendom i form av tre næringsseksjoner, én i Bergen, én i Trondheim og én i Oslo. Eiendommene i Bergen og Trondheim ble solgt før Aktivisteiendom og SOS Rasisme ble slått konkurs. Dermed er det bare næringseiendommen i Oslo som kan brukes til å dekke kravene.

«Seksjonen i Oslo vil snarlig bli solgt, og kan innbringe nettobeløp størrelsesorden kr. 6-9 millioner», skriver Haugland.

Kritiserer manglende innsyn I brevet kritiserer også Haugland at han ikke har fått tilgang til regnskapsmaterielle.

«Det er opplyst at politiet tok dette ved rassia for en tid tilbake. Etter mange hevendelser, både skriftlig og muntlig til politiet har jeg enda ikke fått svar på hva de er i besittelse av og hvor langt de er kommet i sin etterforskning», skriver Haugland.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med tidligere hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen.

SOS Rasisme har gjentatte ganger uttalt at organisasjonen ikke har bedrevet medlemsjuks og mener anklagene mot dem er fremmet av nazister som vil svekke kampen mot rasisme.

Les alt om SOS Rasisme her!