Staten før rettssaken: Frykter Breiviks brev skal føre til ny terror

Derfor gjennomgås brevene til Breivik. Staten mener soningen til Anders Behring Breivik ikke bryter med menneskrettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 15. mars starter rettssaken der Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettigheter.

Breivik mener soningen hans siden starten til i dag har vært preget av inngripende kontrolltiltak, og lister i et forberedende sluttinnlegg til retten en rekke punkter han mener strider mot menneskerettighetene.

Staten mener på sin side at menneskerettighetene ikke er brudd.

Et av punktene Breivik påpeker et at brevkontakt i en periode har vært avbrutt og at telefonkontakt med omverdenen har vært sterkt begrenset.

Hans advokat Øystein Storrvik skriver til slutt: «Etter vår oppfatning viser det fremlagte materiealet klare isolasjonsskader. Det gjøres gjeldende at dette ikke møtes med adekvat medisinsk behandling. EMD-praksis krever en spesiell årvåkenhet i et tilfelle som dette. Vi mener den ikke er utøvd i hans tilfelle».

Staten mener på sin side at soningen til Breivik ikke er brudd på menneskerettighetene og de ber om å bli frifunnet. I sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett skriver regjeringsadvokat Marius Emberland at Breivik ikke er underlagt brevforbud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer