Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten forurenser mest

Er medeier i seks av de ti industrianleggene som slipper ut mest CO2 på land i Norge.

STATLIG: Statoils anlegg på Mongstad er blant verstingene som Staten har andeler i. Foto: Tomm W. Christiansen/DAGBLADET
STATLIG: Statoils anlegg på Mongstad er blant verstingene som Staten har andeler i. Foto: Tomm W. Christiansen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Staten er medeier i seks av de ti industrianleggene som slipper ut mest CO2 på land i Norge.

- Dette er en «offentlig hemmelighet». Veldig få er oppmerksomme på hvor mye hvert av disse anleggene slipper ut, sier leder i miljøstiftelsen Zero, Einar Håndlykken, til Vårt Land.

Under klimamøtet i København i desember vil regjeringen gå i front for en ambisiøs klimaavtale. Men på hjemmebane viser det seg at Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringskollegaene hans er blant de verste klimasynderne.

Til sammen slapp de seks anleggene hvor Staten har eierandeler, ut 5,85 millioner tonn CO2 i atmosfæren i fjor. Det er nesten seks ganger utslippet fra all flytrafikk i Norge, som det har vært stort press på for å redusere.

Håndlykken fremhever at regjeringen også eier to nye store utslippskilder som blir satt i drift i år: Gasskraftverkene på Mongstad (Statoil) og Kårstad (Naturkraft).

Han mener løsningen må være et mer aktivt eierskap fra Statens side.

- Myndighetene har påfallende lite fokus på anleggene de eier, sier han og oppfordrer regjeringen til å bruke eierrollen sin til å få ned utslippene.

Han får støtte fra Ingeborg Gjærum, leder av Natur og Ungdom.

- Vi trenger å ta CO2-debatten videre, og jeg vil foreslå at regjeringen ser nærmere på hvordan man kan fjerne utslipp fra de ti anleggene som slipper ut mest, sier Gjærum.


(NTB)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media