- Staten har rykte som en svak eier

Helse-Norges underskudd har økt til 18 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helse-Norges underskudd bare øker. Samlet underskudd er nå på nesten 18 milliarder kroner.

Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo mener at dagens sykehusorganisering har klare svakheter, skriver Aftenposten.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), har vært klokkeklar på at sykehusene må komme i økonomisk balanse og at underskudd ikke aksepteres. men underskuddene i Helse-Norge bare øker.

Det investeres i stor stil utover tildelte budsjetter, den langsiktige gjelden øker fra dag til dag og egenkapitalen skrumper inn i tråd med overforbruket.

Samtidig får stadig flere syke hjelp ved våre sykehus, men pengebruken øker mer en antall pasientbehandlinger skulle tilsi.

- Så lenge man år etter år får aksept for store underskudd, så er det liten grunn til å tro at dette endrer seg. Staten har fått rykte på seg som en svak eier, sier professor Terje P. Hagen.

Han mener endringer må til for å få kontroll over økonomien, og at dette blant annet må innebære at folk må betale mer hvis sykehusene skal bruke mer penger. Hagen mener også at det er vanskelig å få en aksept for en stram sykehusøkonomi når statskassen renner over av penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer