- Staten har rykte som en svak eier

Helse-Norges underskudd har økt til 18 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse-Norges underskudd bare øker. Samlet underskudd er nå på nesten 18 milliarder kroner.

Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo mener at dagens sykehusorganisering har klare svakheter, skriver Aftenposten.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), har vært klokkeklar på at sykehusene må komme i økonomisk balanse og at underskudd ikke aksepteres. men underskuddene i Helse-Norge bare øker.

Det investeres i stor stil utover tildelte budsjetter, den langsiktige gjelden øker fra dag til dag og egenkapitalen skrumper inn i tråd med overforbruket.

Samtidig får stadig flere syke hjelp ved våre sykehus, men pengebruken øker mer en antall pasientbehandlinger skulle tilsi.

- Så lenge man år etter år får aksept for store underskudd, så er det liten grunn til å tro at dette endrer seg. Staten har fått rykte på seg som en svak eier, sier professor Terje P. Hagen.

Han mener endringer må til for å få kontroll over økonomien, og at dette blant annet må innebære at folk må betale mer hvis sykehusene skal bruke mer penger. Hagen mener også at det er vanskelig å få en aksept for en stram sykehusøkonomi når statskassen renner over av penger.

Sylvia Brustad sier at hun forventer budsjettbalanse i 2007.

(NTB)