Staten håver inn på eierskap

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan saktens smile bredt. Staten tjente hele 17, 5 milliarder på statlig eierskap i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten tjener stadig mer på eierskapet sitt, og håvet i fjor inn 17,5 milliarder i utbytte fra aksjeselskaper og forvaltningsbedridfter. Dette er en sterk økning med 1999, da inntektene var 6,8 milliarder, og bidrar til å styrke statsbudsjettets inntekstsside.

De mest lønnsomme aksjepostene for staten er porteføljene i henholdsvis Statoil, DnB og Norsk Hydro. Også salget av Kredittkassen, samt store oljeinntekter, drar utbyttet opp, skriver Dagens Næringsliv.

Bank er butikk

Statens Bankinvesteringsfond forvalter statens bankaksjer, som har vært meget god butikk for Norge. Salg av aksjer i Kreditkassen ga en regnskapsmessig gevinst på 7,75 milliarder kroner, og totalt sett ga bankaksjer en utbytteutbetaling på 9,2 milliarder kroner i 2000. Tilsvarende tall for 1999 var ifølge Dagens Næringsliv 2,8 milliarder kroner.

Bankinvesteringsfondet har fortsatt 60,6 prosent av aksjene i DnB i sin portfølje, men varsler at de vil selge seg ned til 38 prosent i løpet av 2001. I statsbudsjettet er det kalkulert med en inntekt på 4,3 milliarder kroner fra nedsalget.

Olje er gull

Den andre gullkalven for den norske stat er rekordutbyttet fra eierskapet i Statoil på 5,7 milliarder kroner. Året før ga samme eierskap et utbytte på 1,7 milliarder kroner.

Olje- og energidepartementet (OED) har også ansvar for Statnett og Statkraft, som ga statskassen henholdsvis 390 og 631 millioner kroner i utbytte.

Staten har også andre lønnsomme eierskap. Det mest utbytterike av disse var eierandelen i Norsk Hydro (43,8 prosent), som ga 1,1 milliarder kroner i pluss. 77,6 prosent av aksjene i Telenor ga i 2000 et utbytte på 420 millioner, mens eierandelen i SAS (14,7 prosent) ga et utbytte på 98,7 millioner kroner.

STYRER PENGEBINGEN: Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har all grunn til å smile bredt. Staten tjente 17, 5 milliarder på eierskap i fjor.