Staten investerer i tobakk

Du tror kanskje at staten vil at du skal slutte å røyke. Men oljefondet vokser for hver sigarett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens regjeringen bruker rundt 50 millioner årlig på bekjempelse av røyking, investerer staten nær en milliard i amerikanske tobakkselskaper.

Den siste, mye omtalte annonsekampanjen for å få folk til å slutte å røyke koster staten alene rundt 10 millioner kroner. Men dette blir småpenger sammenlignet med oljefondets investeringer i tobakkselskaper. I den siste rapporten fra Norges Bank kan du lese om hvor mye penger staten faktisk tjener på at du røyker.

Tobakkselskapene Phillip Morris og British American Tobacco nyter godt av henholdsvis 660 og 260 millioner kroner i investeringer fra den norske staten. Det sistnevnte selskapet er havnet på en internasjonal verstingliste, siden det benekter at passiv røyking er skadelig.

Generalsekretær Finn Grøseth i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) synes staten burde være mer prinsippfast.

- Det blir noe hult i dette. Dagfinn Høybråten burde sørge for at regjeringen plasserer investeringene et annet sted. Vi bruker altfor lite penger på tobakksforebygging i Norge, men helseministerens kampanje er modig, sier Grønseth til Dagsavisen.

- Svekker ikke kampanjen

Høybråtens politiske rådgiver Line Henriette Hjemdal sier at Helsedepartementet ikke tror statens tobakkinvesteringer svekker anti-røyk-kampanjen, som i disse dager skyller over landets medier.

- Det er satt ned et utvalg for å se på de etiske reglene til petroleumsfondet. Det er helt naturlig at det skal se på tobakksinvesteringene, sier Hjemdal.

(NTB)