Staten investerer i tobakk

Du tror kanskje at staten vil at du skal slutte å røyke. Men oljefondet vokser for hver sigarett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens regjeringen bruker rundt 50 millioner årlig på bekjempelse av røyking, investerer staten nær en milliard i amerikanske tobakkselskaper.

Den siste, mye omtalte annonsekampanjen for å få folk til å slutte å røyke koster staten alene rundt 10 millioner kroner. Men dette blir småpenger sammenlignet med oljefondets investeringer i tobakkselskaper. I den siste rapporten fra Norges Bank kan du lese om hvor mye penger staten faktisk tjener på at du røyker.

Tobakkselskapene Phillip Morris og British American Tobacco nyter godt av henholdsvis 660 og 260 millioner kroner i investeringer fra den norske staten. Det sistnevnte selskapet er havnet på en internasjonal verstingliste, siden det benekter at passiv røyking er skadelig.

Generalsekretær Finn Grøseth i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) synes staten burde være mer prinsippfast.

- Det blir noe hult i dette. Dagfinn Høybråten burde sørge for at regjeringen plasserer investeringene et annet sted. Vi bruker altfor lite penger på tobakksforebygging i Norge, men helseministerens kampanje er modig, sier Grønseth til Dagsavisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer