Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten Kongo krever 3038 milliarder kroner fra Norge og de tiltalte

Fordi Moland og French tjenestegjorde i Garden.

PROSEDYRER I DAG: Tjostolv Moland og Joshua French skal høre på erstatningskravene mot dem i dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
PROSEDYRER I DAG: Tjostolv Moland og Joshua French skal høre på erstatningskravene mot dem i dag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KISANGANI/OSLO ( Dagbladet): Etterforskningsleder, aktor og oberst Jacob Samwaka sier til Dagbladet at han ser fram til å få de drapstiltalte nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) dømt til døden.

Nordmennene selv tar obersten på ordet, men tror det ikke stopper før dommerne har dømt dem til dødsstraff fire ganger.

I dag er det klart for avsluttende prosedyrer i rettssaken i Kongo. Bistandsadvokatene til blant annet offerets pårørende skal fremme sine erstatningkrav til retten. Bare enken alene krever cirka tre millioner dollar.

Dersom de får medhold, kan Moland og French ende som gjeldsslaver resten av livet.

Rettssakens gang
De tiltalte nordmennene er på plass og blir passet på av bevæpnede vakter som vanlig.

15.49: Retten suspenderes til i morgen klokka 09.

15.42: - At Kongo velger å reagere sivilt, er helt på sin plass. Derfor krever Kongo 500 milliarder [sic] fra Norge og de to tiltalte.

Statens advokat Mandjo krever også at alle de beslaglagte eiendelene tilfaller Kongo, og at bilen gis tilbake til eieren.

15.41: - Siden Norge har benyttet de tiltalte i sin kongelige vaktgarde, er tilknytningen til Norge åpenbar, sier Mandjo.

15.38: - De tiltalte er ikke alene om spionasje. Side de nekter å oppgi navn på de andre, vet vi at det er mange, hevder advokaten.

15.26: Dommeren minner advokaten om at det ikke er hans jobb å komme med straffepåstand. Advokaten fortsetter, i forhold til Molands tiltale om ulovlig våpenbesittelse:

- Hva slags folk har tilgang til våpen? De er politifolk eller militære. De tiltalte har fått et internasjonalt mandat fra staten.

15.20: - Det er i Kongos fundamentale interesse at spionene Moland og French dømmes. De bør få dødsstraff, sier Mandjo.

Til sammen kommer kravene fra vitnene, den dreptes familie og mannen med leiebilen opp i 41 millioner dollar. I tillegg kommer kravet på 400 dollar per dag for bilen siden drapet skjedde, til den blir levert tilbake. Per i dag blir det om lag 45 000 dollar.

Samlet er altså erstatningskravene oppe i nærmere 250 millioner kroner.

15.14: Mandjo fortsetter:

DOMMERNE: Disse skal bestemme dommen til nordmennene. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
DOMMERNE: Disse skal bestemme dommen til nordmennene. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

- Alt utstyret nordmennene hadde med seg, var gitt dem fra staten Norge. Vi vet ikke hvor mange våpen de hadde med seg. De kan ha distribuert flere rundt i landet.

15.13: Advokaten som representerer staten, Jean Nakombo Mandjo, skal nå komme med sitt krav. Han redegjør for den norske statens oppbygning, før han kommer til sin  påstand: De to soldatene i den norske kongens vaktgarde kom til Kongo for å spionere for Norge.

15.06: - De tiltalte var involvert i spionasje for Norge, hevder vitnenes advokater. De krever 10 millioner dollar til hver av de to vitnene Gina Kepo Aila og Kasimu Aradjabu.

15.03:  Også Dimakungu trekker inn at «EU-landet» Norge har et klart ansvar for det som har skjedd.

14.47: - French er en nærkampspesialist, påstår vitnenes bistandsadvokat Lelo Dimakungu i retten.

- Dette viste han under drapet, da han sloss med vitnet Kepo. Moland drepte sjåføren med ett skudd. Dette er dokumentert med bilder, slår advokaten fast.

Videre diskuterer han formaliteter omkring saksbehandling og juss, mens han lader opp til å redegjøre for erstatningskravene for vitnene.

14.35: Rettssaken er i gang igjen.

14.09: Advokat Bawa fortsetter å snakke, og dommeren ber ham komme til poenget.

- Vi er jo ved poenget! svarer advokaten. Dommeren tviler, og retten tar et kvarters pause.

13.59: De to tiltalte, som beskrives som «de to aktive norske soldatene med tilknytning til den kongelige norske vaktgarde og SIG-gruppen», skal nå få kravet fra vitnenes advokat Placide Selenge.

13.48: Bawa vil at retten skal fordømme den norske stat.

13.44: I tillegg til de 400 per dag, krever bileieren en million dollar grunnet tapet av sjåfør Kasongo, sier advokat Johnny Bawa, som også representerer bileieren.

Igjen tas poenget om at de tiltalte velger å ikke snakke, opp.

- Saddam nektet også å forklare seg, sier advokaten.

13.34: Eieren av drapsbilen krever 400 dollar per dag fra drapet skjedde 5. mai, og til aktoratet leverer tilbake bilen. I tillegg krever han en ny motor.

13.24: Advokaten stiller spørsmål ved motivasjonen bak de tiltaltes valg om å tie. Det er deres rett, men ingen måte å snike seg unna en debatt på, mener han.

13.10: Mutute sier Norge også er ansvarlige, siden de tiltalte var her som norske soldater.

13.05: Advokaten presiserer at de tiltalte er unge, og brikker i et større spill.

12.45: De tiltalte har bedt om å få sitte, noe de fikk lov til. Nå snakker Zephirin Mutute, som representerer drapsbilens eier, Gabi Ngaswa. Mens han snakker, omtaler han Norge som Belgia.

12.38: Det er likevel ikke pengene som er det viktigste, sier Lobela.

- Penger kan skape velvære og velstand, men kan ikke tørke bort tårene som er grått.

Dette er kravene:

• Til enken og hennes seks barn krever han to millioner dollar per mindreårige barn.

• Til de voksne og andre barna krever han tre millioner dollar per hode.

Totalt blir dette 12 millioner dollar til enken og barna.

• Til avdødes familie krever han fem millioner dollar.

• Til fagforeningslederen ber han om tre millioner dollar.

Totalt krever altså Lobela tiltalte 20 millioner dollar - eller 121 millioner kroner - av de tiltalte. Og enda er ikke vitnene nevnt.

12.25: Lobela skal nå legge fram og erstatningskravene, men viser først til tidligere dommer og rettspraksis:

- Jeg henviser til internasjonal lov og rett, og trekker paralleller til Lockerbie-katastrofen i 1988, der et Pan Am-fly styrtet. En libyier ble fengslet etter, og han måtte betale 270 millioner dollar i erstatning, hevder han.

Han trekker også paralleller til sabotasjon mot et UTA-fly i Tsjad i 1989, der det ble fremmet erstatningskrav på seks milliarder dollar, hevder han.

- Jeg ønsker at dommeren skal sammenlikne med disse sakene.

12.05:
Før han gir ordet til neste bistandsadvokat, skyter han inn:

- Det er ikke vår jobb å be om dødsstraff, men vi støtter det hvis aktoratet ønsker det. I tillegg må de betale 200 dollar som gjenstår på leien av bilen.


12.01:
Advokat Jean-Claude Lofango fører nå ordet på vegne av enka, fagforeningslederen og er offerets familie representant.

Han angiper innledningsvis de tiltalte og mener de er medlemmer av en større, kriminell organisasjon.

- Dette var ikke én manns verk, sier han.
Han mener Moland leder denne organisasjonen.

- De hadde god tid til å planlegge drapet på hotellet. De hadde en plan for hvor og når de skulle gjennomføre det. De kjente hverandre godt fra før, mener han.
11.49: Advokaten mener at drapet var så ille for vitnene, som befant seg i bilen sammen med nordmenene, at de fortjener erstatning.

Han krever også at sjåførens fagforeningsleder skal få betalt erstatning fordi han måtte se et medlem forsvinne på en slik grotesk måte.

PEKER UT MOLAND: Leder for den sivile part, advokat Batonier Alauwa Lobela, mener Moland er hjernen bak drapet. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
PEKER UT MOLAND: Leder for den sivile part, advokat Batonier Alauwa Lobela, mener Moland er hjernen bak drapet. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

- Nå er tiden kommet for å reparere skadene, sier han.

11.40: Det er løytnant Moland som leder an under drapet, mener advokat Lobela, som representerer den sivile part.

Han mener Moland gikk mot sjåføren:

- «Get out!» roper den hvite mannen, før han skyter, sier advokaten.

Han forteller at sjåføren faller ut av bilen, og at French angriper Kasimu Aradjabu etter at Moland har skutt. Kepo Aila flykter, og Moland må ta et valg, sier advokaten.

- Hvem av vitnene skal han drepe først?

At vitnene lyktes med å flykte, reddet livene deres.

- Da begår nordmennene sin andre forbrytelse - de stjeler bilen.

11.25: Advokaten fra den sivile part, Batonier Alauwa Lobela, sier at de tiltalte oppførte seg mistenkelig på hotellet, da de byttet rom flere ganger. han mener også at det er merkelig at de to tiltalte har fått med seg våpen inn i landet.

Han går over til å se på hendelsesforløpet drapsdagen og vektlegger at de tiltalte skal ha ønsket å reise alene i Kasongos bil. Han er kritisk til de tiltaltes forklaring om turens forløp, og spør retorisk:

- Hvorfor holdt de ting hemmelig og hadde et skjult våpen?

Han fortsetter med å fortelle på vegne av den sivile prat.

- De snakket et språk vitnene ikke forsto. Vi tror det språket var norsk.

11.08:
De sivilie partene tar over.

Advokat Lokwela sier at siden bistandsadvokatene avslutter i dag, skal de andre snakke etter dem. Han vil derfor ha enda en mulighet til å snakke, for å svare på det forsvareren sier. Dette avslår dommeren.

Han tar opp at UD og norsk presse er til stede i rettssalen.

REFSET RESEPSJONIST: Nordmennenes forsvarer protesterte da aktor hentet fra resepsjonisten på hotellet nordmenene bodde på, som vitne. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET
REFSET RESEPSJONIST: Nordmennenes forsvarer protesterte da aktor hentet fra resepsjonisten på hotellet nordmenene bodde på, som vitne. Foto: TORGEIR KROKFJORD/DAGBLADET Vis mer

- Dette er et godt tegn på at Norge er interessert i saken, sier dommeren.

11.00: Dommeren sier at det ikke er mye å få ut av vitnet, og at han kan reise tilbake på jobb.

10.58: Resepsjonisten sier han så lite til de tiltalte. Han så French til frokost drapsdagen den 3. mai. Han opplyser at han aldri har sett Moland.

10.45:
Aktor Samwaka tar ordet og kaller fram resepsjonisten på Hotel Riviera , der de tiltalte bodde. Forsvareren til nordmennene kommer med høylydte protesterer og sier forsvaret aldri fikk beskjed om at dette vitnet skulle høres.

10.29:
Dommeren er på plass, og fanfare og militær hilsen er unnagjort. Rettssaken er i gang.

10.25:
De tiltalte fremstår veldig slitne i dag.

De forteller til Dagbladet at de blir beglodd av bistandsadvokater og får stygge blikk fra publikum. Flere advokater og tilhørere har tatt MMS-bilder av de to underveis.

- Sit back, relax and watch the show, sier French på sedvanlig engelsk til Dagbladet.

Han forteller at de har ikke noen bestemte teknikker for å komme gjennom dagene.

- Du blir vant til alt sammen, sier han.

SER FRAM TIL DOM: Aktor, obert Jacob Samwaka. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
SER FRAM TIL DOM: Aktor, obert Jacob Samwaka. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!