Staten Kongo krever erstatning fra Moland og French

På toppen av de andre kravene på 10-12 millioner. Kan føre til nye utsettelser.

 FORTVILER:  Joshua French (til venstre) og medtiltalte Tjostolv Moland er oppgitt over vendingen saken nå tar. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
FORTVILER: Joshua French (til venstre) og medtiltalte Tjostolv Moland er oppgitt over vendingen saken nå tar. Foto: Espen Røst/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KISANGANI (Dagbladet.no): Etter det Dagbladet kjenner til vil staten Kongo gå inn som sivil part i saken mot norske Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27).
Det kan føre til nye utsettelser i saken, som etter planen fortsetter tirsdag.

De to er tiltalt blant annet for å være norske spioner på kongolesisk jord, og drap på den kongolesiske statsborgeren Abedi Kasongo.

Kongo vil kreve erstatning for de skadene saken har påført landet.

Nordmennenes advokat André Kibambe bekrefter forholdet overfor Dagbladet.

— Kongo går inn som sivil part i saken. Jeg har fått dette bekreftet dette i ettermiddag, sier han til Dagbladet på hotellet i Kisangani i 18-tida mandag kveld.

Kibambe forteller at det er hans medadvokat Guillaume Likwela som har blitt informert om forholdet fra kontakter i kongolesiske myndigheter. Disse kontaktene kan ikke navngis.
Kan kreve penger fra Norge
Selv om Kongo som nasjon entrer saken, er det ifølge Kibambe ingen automatikk i at det er Norge som står erstatningspliktige.
— Det kan være at Kongo vil kreve penger fra Norge, men slik saken står nå krever Kongo erstatning fra Moland og French, sier Kibambe til Dagbladet.
Han forklarer at Norge må informeres via diplomatiske kanaler for at landet skal kunne holdes ansvarlig. Dette må skje ved at en representant for påtalemyndigheten overrekker en representant for norske myndigheter et dokument der det blir gjort rede for  erstatningskravet.

Fare for utsettelser
Rettssaken fortsetter i morgen. Advokaten frykter at denne nye vendingen kan føre til ytterligere utsettelser.
— Jeg kan ikke anslå noe tid, men dette kan fort føre til at saken blir ytterligere utsatt, sier Kibambe.

Aktor Jakob Samwaka ba på fredag om tre dagers pause, etter at advokat Kibambe kom med en kanonade mot det han mener er formelle feil i tiltalen.

Kibambe bekrefter at representanter fra de sentrale myndighetene i hovedstaden Kinshasa var til stede i retten på fredag.

Disse var etter det Dagbladet kjenner til slett ikke fornøyd med hva de fikk se, der advokaten tordnet løs på aktoratet og tvang fram en utsettelse.

I fengselscella i sentralfengselet i Kisangani er Moland og French oppgitt over den nye vendingen i saken.

Fortviler
De to finner det svært merkelig at Kongo kan gå inn og kreve erstatning flere dager etter at rettssaken har begynt, og frykter også at saken nå kan bli ytterligere forskjøvet.

— Jeg blir forbanna. At staten nå går inn og krever erstatning er så frekt at jeg ikke har ord, sier Joshua French til Dagbladet, mens Tjostolv Moland nikker samtykkende.

— De eier ikke stolthet, sier French.

Gigantbeløp
Fra før har både enken og onkelen til den drepte sjåføren Abedi Kasongo, de to vitnene i saken, sjåførens fagforening og eieren av bilen Kasongo kjørte krevd giganterstatning fra de to nordmennene.

Det samlede erstatningsbeløpet ligger, før Kongos krav regnes inn, på mellom 10 og 12 millioner dollar.

Dagbladet meldte i går at nordmennenes advokat vil angripe erstatningskravet fra de to vitnene Gina Kepo og Kasimu i neste runde i retten.

Advokaten mener kravet om millionerstatning gjør de to partiske, og ugyldige som vitner i saken.

 FORSVARER:  André Kibambe bekrefter overfor Dagbladet at staten Kongo går inn som sivil part i saken mot norske Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
FORSVARER: André Kibambe bekrefter overfor Dagbladet at staten Kongo går inn som sivil part i saken mot norske Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer