Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten krever 11 milliarder kroner av StatoilHydro

Norges største rettssak starter mandag.

VIL HA ERSTATNING: Stavanger tingrett har satt av fem uker til saken, som sies å være den største noensinne i norsk rettsvesen når det kommer til kravets størrelse.  Arkivfoto: REUTERS/SCNAPIX
VIL HA ERSTATNING: Stavanger tingrett har satt av fem uker til saken, som sies å være den største noensinne i norsk rettsvesen når det kommer til kravets størrelse. Arkivfoto: REUTERS/SCNAPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||StatoilHydro avviser blankt erstatningskravet fra staten på rundt 11 milliarder kroner etter Åsgard-sprekken for rundt ti år siden.
Mandag starter rettssaken.

Erstatningssaken staten har reist mot StatoilHydro er så omfattende og komplisert at Stavanger tingrett blir satt med tre fagdommere når den starter rettsbehandlingen mandag morgen.

Normalt er det bare én fagdommer som administrerer tvistesaker, ifølge Stavanger Aftenblad.

Statens krav beløper seg samlet til rundt 11 milliarder kroner, ifølge kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro.

Gjentatte forsøk på rettsmekling har ikke ført fram.

- StatoilHydro avviser kravet og vil hevde at det ikke foreligger rettslig grunnlag for det, sier Aanestad til NTB.

Verdifastsettelsen av kravet er usikkert, i og med at det knytter seg til penger og feltandeler. Det blir verdivurderingen av feltandelene som til slutt bestemmer erstatningskravets størrelse.

Enorme overskridelser

Kostnadsoverskridelsene i forbindelse med utbyggingen av Statpipe og Kårstø-anlegget, rørforbindelsen mellom olje- og gassfeltet Åsgard og Kårstø, på drøyt 17 milliarder kroner, førte til at Statoil-styret ba Harald Norvik om å gå.

Erstatningskravet staten nå retter mot StatoilHydro er knyttet til hvordan investeringskostnadene ble fordelt mellom eierne av olje- og gassfeltet Åsgard, Statpipe og Kårstø-anlegget.

Samlede investeringer endte på 65,7 milliarder kroner, eller rundt 76 milliarder i dagens pengeverdi.

Den største prosentvise kostnadsøkningen kom på Kårstø.

Utbyggingen der ble først budsjettert til 2,7 milliarder, mens sluttregning endte på 11 milliarder, skriver Aftenbladet.no.

Flere forlik

Det norske konsernet har inngått utenomrettslige forlik med fire partnere, Exxon, Agip, Fortum og Total, men det har ikke lyktes partene å enes i denne konkrete saken.

Staten ønsker å bli likebehandlet med de andre selskapene som har deltatt i utbyggingene, og som har fått kompensasjon fra StatoilHydro.

Staten eier 67 prosent av StatoilHydro.

Stavanger tingrett har satt av fem uker til saken, som sies å være den største noensinne i norsk rettsvesen når det kommer til kravets størrelse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media