LEDER: Trond Thorbjørnsen (33) leder SOS Rasisme og ble gjenvalgt på landsmøtet i september. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
LEDER: Trond Thorbjørnsen (33) leder SOS Rasisme og ble gjenvalgt på landsmøtet i september. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Staten krever 3,5 millioner fra SOS Rasisme

Og kravene kan seksdobles. I flere år oppga SOS Rasisme doble medlemstall og fikk utbetalt millionstøtte, nå svinger staten pisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasismes medlemstriksing de siste årene er i ferd med å koste organisasjonen dyrt. Det statlige Fordelingsutvalget (FUV) krever nå SOS Rasisme for 3,5 millioner kroner etter at organisasjonen oppgav nær doble medlemstall i flere år.

Konflikten toppet seg i desember da SOS Rasisme, etter å ha tapt flere anker, fremdeles nektet statens kontrollører innsyn i inntekter og regnskapsbilag.

- Kravet om tilbakebetaling er endelig. Det var ikke vanskelig å fatte vedtaket, fordi prosessen fram hit har vært veldig grundig, sier utvalgsleder Ingrid Bergum til Dagbladet.

FUV har avslått en søknad om støtte for 2010 på 3,5 millioner. Det betyr at årets siste møte i utvalget i praksis kostet SOS Rasisme 7 millioner kroner.

- Arrogant Utvalget får støtte fra stortingsrepresentanter i både Arbeiderpartiet og Høyre.

- At SOS Rasisme holder tilbake regnskapsbilag vitner om at de har ting å skjule og ikke har rent mel i posen, sier medlem av Familie- og kulturkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet.

- Det er helt på sin plass med sterke reaksjoner fra fordelingsutvalget når SOS rasisme opptrer så arrogant. Nå forventer jeg at de betaler, sier Hadia Tajik (Ap).

Etter det Dagbladet kjenner til sendes trolig FUV sine krav til Statens innkrevingssentral, som får ansvaret for å innhente millionene.

- Vi er uenige med de kravene som Fordelingsutvalget har satt frem overfor oss. Vi mener at disse bygger på feil grunnlag og at det ligger vurderinger her som saklig sett ikke holder mål, sier hovedkasserer i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

Åtte ganger AUF-saken Kravet fra FUV er åtte ganger så høyt som det AUF-dommen i 1998 omfattet. Retten mente at ungdomspartiet fikk utbetalt 448 000 kroner for mye i medlemsstøtte fra Oslo kommune.

Over nyttår skal utvalget ta stilling til om også bevillingene fra 2009 på 3,2 millioner kroner skal trekkes tilbake.

- Det er et solid grunnlag for å tro at regnskapet for 2009 heller ikke er mye å være stolt av, sier Tajik (Ap), som følger granskingene tett.

Fiktive medlemmer Dagbladet har avslørt en rekke brev der SOS Rasisme ber flere fiktive personer om å fornye medlemskapet sitt i 2010. Brevene tyder på at de fiktive navnene allerede var registrert i medlemsregisteret i 2009.

SOS Rasisme har ikke avvist dette overfor Dagbladet.

Flere personer som fikk krav om gjenbetaling i år kontaktet også Dagbladet og nektet for at de var medlemmer av SOS Rasisme i 2009.

RETT TIL VÆRS:  Medlemstall og støtte gikk rett til værs for SOS Rasisme. Nå kan pengene renne andre veien. Grafikk: Nyhetsgrafikk
RETT TIL VÆRS: Medlemstall og støtte gikk rett til værs for SOS Rasisme. Nå kan pengene renne andre veien. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

- Disse opplysningene tar vi med i granskingen, sier Bergum.

- Konkurs er eget ansvar SOS Rasisme eier gjennom Aktivisteiendom AS en eiendomsmasse til en verdi av over 11 millioner kroner, men over halvparten er lånefinansiert. De samlede kravene mot organisasjonen kan beløpe seg til over 20 millioner.

Leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap) mener organisasjonen har seg selv å takke.

- Om de går konkurs, så er det et ansvar som ledelsen i SOS Rasisme må ta inn over seg, det er de som sitter med ansvaret og som er pliktige til å følge de regelverkene som finnes, sier Gjul til Dagbladet.

Sterk kritikk I siste møte kom FUV med sterk kritikk av SOS Rasismes regnskapsføring og oppførsel det siste året. I protokollen betegnes pengebruken som «uoversiktlig» og FUV mener organisasjonens svar er «utilstrekkelige».

Det neste halvåret kan avgjøre SOS Rasismes framtid som politisk organisasjon i Norge. I tillegg til at det statlige fordelingsutvalget trolig vil rette nye millionkrav mot organisasjonen, har Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner.

SENDTE UT BLANKETTER: Hovedkasserer og landsstyremedlem Kjell Gunnar Larsen (54) i SOS Rasisme sendte ut krav om gjenbetaling av kontingen til en rekke fiktive personer. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SENDTE UT BLANKETTER: Hovedkasserer og landsstyremedlem Kjell Gunnar Larsen (54) i SOS Rasisme sendte ut krav om gjenbetaling av kontingen til en rekke fiktive personer. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

LNU mener penger bevilget til lokal aktivitet for barn og unge har blitt beholdt av den sentrale ledelsen og at midlene kan ha blitt brukt til å finansiere en rekke omstridte huskjøp landet rundt.

SOS Rasisme er uenige. Saken skal opp for retten i mars.

Nektes momsfradag Lotteritilsynet har nektet SOS Rasisme momskompensasjonen som gis til frivillige organisasjoner i Norge.

I avslaget, som ble sendt denne måneden, begrunner tilsynet vedtaket med at det kan reises tvil om SOS Rasismes medlemstall for 2009 er korrekte. Fordelingsutvalget skal granske SOS Rasismes regnskaper og medlemstall for 2009 neste år.

- ARROGANT: Hadia Tajik (Ap) mener SOS Rasisme opptrer arrogant overfor myndighetene og tror granskerne vil finne triksing og feil også i medlemsregisteret og regnskapsbilag for 2009. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- ARROGANT: Hadia Tajik (Ap) mener SOS Rasisme opptrer arrogant overfor myndighetene og tror granskerne vil finne triksing og feil også i medlemsregisteret og regnskapsbilag for 2009. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer