Staten krever penger av staten

Statsminister Jens Stoltenberg stanset de upopulære planene om vannkraftutbygging i Saltfjellet. Nå varsler statseide Statkraft to- til tresifrede millionkrav mot staten. Og staten står klar med sjekkheftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statkraft har foreløpig ikke satt en eneste spade i jorda i forbindelse med de planlagte utbyggingene i Nordland. De satte som kjent Jens Stoltenberg stopp for i sin nyttårstale. Likevel varsler selskapet nå millionkrav mot staten, skriver Dn.no.

- Vi har allerede hatt prosjekteringsutgifter på 50 til 100 millioner. I tillegg kommer utbetalinger til næringsfond, bortfall av inntekter og krav om erstatning fra entreprenører som vi har inngått kontrakter med, sier informasjonssjef Bjørnar Olsen i Statkraft til Dagbladet.no.

Olsen mener det overhodet ikke er merkelig at et statseid selskap krever erstatning fra Staten.

- Vi tar det for gitt at staten behandler oss som hvilket som helst annet selskap. Stortinget har pålagt oss å drive forretningsøkonomisk, vi skal skaffe eieren inntekter.

Varsler utbetalinger

Olje- og Energidepartementet synes ikke kravene fra Statkraft er urimelige.

- Når vi stopper en utbygginger er det naturlig at vi kompenserer, i hvert fall de påløpne utgiftene, sier politisk rådgiver Erlend J. Broli til Dagbladet.no

Han er heller ikke uvillig til å diskutere Statkrafts varslede krav om kompensasjon for bortfall av framtidige inntekter.

- De er jo en del av selskapets investeringsbeslutning, og vi finner det naturlig å kompensere for de tapene, sier Broli.