Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Staten må betale erstatning til krigsbarna

Krigsbarnas advokat sto i Oslo byrett mandag fast på at staten er erstatningsansvarlig for krenkelsen krigsbarna hevder de er blitt utsatt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De sju krigsbarna som er gått til erstatningssak mot staten mener at staten ikke har sikret dem de rettighetene de har krav på. De har det til felles at faren deres var tysk soldat og moren norsk, men ellers har de alle ulike lidelseshistorier å berette om, sa krigsbarnas prosessfullmektig Randi Hagen Spydevold i sitt innledningsforedrag da rettssaken startet i Oslo byrett mandag.

Staten mener krigsbarnas krav er foreldet etter norsk erstatningsrett. Krigsbarna mener kravene ikke er foreldet og viser til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Spydevold la mandag fram det hun mener er grundig dokumentasjon på den massive krenkelsen krigsbarna hevder seg utsatt for. Hun vil også forsøke å bevise at krigsbarn i perioden 1950-75 ufrivillig var forsøkskaniner i LSD-eksperimenter hvor Forsvaret var involvert.

Byretten skal ta stilling til om krigsbarnas erstatningskrav er foreldet. Det blir ikke fastsatt eventuell erstatning i denne rettsrunden.

Rettsforhandlingene varer fram til og med 7. november.

(NTB)

Hele Norges coronakart