Staten må dekke erstatningsbeløp for trafikkofre

- Kan dreie seg om titalls millioner kroner.

FLERE MILLIONER: Trafikkofre som ikke har fått erstatning fra blakke gjerningsmenn, blir nå bedt om å melde sine krav til staten. - Jeg ser ikke bort fra at de samlede kravene fort kan summere seg til flere titalls millioner kroner, sier Astri Aas-Hansen (bildet), statssekretær i Justisdepartementet.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
FLERE MILLIONER: Trafikkofre som ikke har fått erstatning fra blakke gjerningsmenn, blir nå bedt om å melde sine krav til staten. - Jeg ser ikke bort fra at de samlede kravene fort kan summere seg til flere titalls millioner kroner, sier Astri Aas-Hansen (bildet), statssekretær i Justisdepartementet. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Trafikkofre som ikke har fått erstatning fra blakke gjerningsmenn, blir nå bedt om å melde sine krav til staten. Til sammen kan det dreie seg om flere titalls millioner kroner.

Bakgrunnen er en fersk avgjørelse i EFTA-domstolen, skriver Bergens Tidende. Til nå har ikke oppreisningskrav vært dekket gjennom den obligatoriske bilforsikringen i Norge, og domstolen slår fast at det er i strid med EUs direktiver.

Det betyr at loven må endres, slik at det i framtiden blir opp til forsikringsselskapene å kreve inn erstatningsbeløp fra gjerningsmenn som ikke gjør opp for seg.

For trafikkofre som i dag har uoppgjorte oppreisningskrav, vil staten vurdere å betale på vegne av gjerningsmannen.

- Jeg ser ikke bort fra at de samlede kravene fort kan summere seg til flere titalls millioner kroner, sier Astri Aas-Hansen, statssekretær i Justisdepartementet.

Hvor lang tid tilbake det er aktuelt for staten å dekke ubetalte oppreisningskrav, er ennå ikke avklart. Jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo mener statens ansvar går helt tilbake til 1994, da EØS-avtalen trådde i kraft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer