- Staten må overta

- Krisen ved Sentralsykehuset i Akershus er en god illustrasjon på at drift av sykehusene er en for tung oppgave for fylkene. Overfør ansvaret til staten, så kan staten snakke med seg selv, og Stortinget stå direkte ansvarlig overfor velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidligere Ap-statsråd og Bærums-rådmann, nå fylkesrådmann i Buskerud, Matz Sandman, som fyrer av denne kommentaren til sykehuskrisen i Akershus.

- Vi har et system der staten ved stortingsrepresentantene kritiserer fylkeskommunene for manglende styring av sykehusene. Men fylkeskommunene sender ballen tilbake til staten.

- Nå er det krise på SiA, forrige gang gjaldt det Regionsykehuset i Trondheim, så Tromsø og med jevne mellomrom har Haukeland sine kriser, sier han.

Staten må eie

- Av dette trekker jeg den konklusjon at fylkeskommunalt ansvar for sykehusdriften ikke kan være riktig. Jeg forstår heller ikke hvorfor fylkeskommunene klamrer seg til dette.

- Virkningen av de tilbakevendende sykehuskrisene er at de undergraver fylkeskommunens omdømme og rolle. Fylkeskommunen gjøres til syndebukk. Det er bare en løsning: Overfør ansvaret for sykehusene til staten, så kan staten snakke med seg selv.

Undergraver tillit

- Vi er et av verdens rikeste land og undergraver notorisk tilliten til det offentlige helsetilbud. Hvis dette fortsetter, vil det føre til oppblomstring av et privat helsetilbud som igjen undergraver det offentlige tilbud ytterligere.

- Jeg vet selvsagt at noe kan gjøres med bedre organisering, men hovedproblemet er mangelen på ressurser. Drift av sykehusene er en kjerneoppgave for staten.

- La Stortinget og stortingsrepresentantene bli direkte konfrontert med velgerne.