Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Staten må sikr e S tatoil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen Stoltenberg vil bruke opp mot tretti milliarder kroner for å kjøpe staten opp fra 62 prosent til 67 prosent i «Nye Statoil». Høyres Per-Kristian Foss synes 62 prosent er mer enn nok på statens hender. Han vil foretrekke at staten i stedet selger seg ned mot 50 prosent. Dagens Næringsliv synes staten skal selge seg helt ut av det nye selskapet, og overlate til markedet å ta risikoen med å finne og utvikle olje og gass i trøblete områder rundt om i verden.

Poenget med oppkjøpet til 67 prosent er at det er en bombesikker posisjon i selskapet som hindrer alle stormløp fra andre interessenter. Statsminister Jens Stoltenberg brukte dette argumentet da han varslet regjeringens støtte til fusjonsplanene, og at målet er over tid å kjøpe seg opp til denne eierposisjonen. Med en oljeformue på 1800 milliarder har ikke den norske staten likviditetsproblemer. Det er ikke noe problem å omplassere de nødvendige milliardene fra andre aksjer til aksjer i «Nye Statoil».

De som argumenterer imot, gjør det ut fra sitt ideologiske ståsted. Også her handler det om synet på staten som eier av sentrale bedrifter i landet. Når Foss argumenterer for nedsalg, oppfattes det som et varsel om ustabilitet rundt dette viktigste, norske selskapet som passerer Nokia i omsetning og verdi og blir Nordens største. En høyre-regjering kan komme til å følge Foss, ikke ut fra hva som selskapets eller folkets beste, men ut fra en ideologi om at staten ikke skal eie næringsvirksomheter.

Foss og de som deler hans syn, har ikke fått med seg den viktigste endringen i den internasjonale petroleumsvirksomheten de siste åra. Det er blitt vanskeligere for de internasjonale oljeselskapene å erstatte utvunnet olje og gass med reserver i nye funn. Nasjonale, statlige selskaper har tatt et tettere grep om ressursene. I denne sammenheng er det en klar fordel for «Nye Statoil» at staten er absolutt største eier og har full kontroll, samtidig som selskapet er notert på børsen med fullt innsyn for alle som vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!