Staten mener Mahad lyver om turen til Norge: - Utallige selvmotsigelser

- Ikke bemerkelsesverdig at misforståelser har oppstått, mener advokaten. 

Mahad-saken

1) Reiseruten til Norge

Punkt 1 omhandler Mahad Abib Mahamuds reiserute til Norge.

Mahad har hele veien forklart at han flyktet til Etiopia med mor, da borgerkrigen brøt ut i Somalia i 1991.

Staten mener:

Både det som er blitt dokumentert, og det som er blitt bevisført, gjør det klart at Mahads grunnhistorie ikke stemmer. På bakgrunn av bevisførsel har vi sett utallige selvmotsigelser. Det er logiske brister og motstridende forklaringer om historien om en reise han skal ha gjort i en alder av 14 år. Slik staten ser det er umulig å forene historiene.

Advokatfullmektig Elise Nygård mener:

UNEs vedtak anfører at forklaringen om reisen til Norge tilsier at Mahad har løyet. Det er ikke uvanlig at man finner uoverenstemmelser i flyktningers forklaring om reiserute, og særlig ikke i forklaringen til barn. Mahad var 14 år og traumatisert. Han har forklart at han var redd for menneskesmugleren. To år senere er han mindre redd og gir en mer detaljert forklaring, men her synes det å ha oppstått misforståelser. Intervjuet som ble gjort i 2002, to år etter at han ankom Norge, ble gjennomført uten tolk. Derfor er det ikke bemerkelsesverdig at misforståelser har oppstått.

Asylintervju med Mahad i 2000, da han ankom Norge:
Sammen med en mann, som også skal ha vært bekjent av mor, kjørte han fra Dire Dawa i Etiopia til Addis Abeba. Derfra fløy de til Europa. De ble møtt av en somalier da de kom ut av terminalen. Videre skal de ha kjørt båt og bil fram til de ankom Norge.

Den originale reiseruten
Den originale reiseruten Vis mer

Intervju med Mahad i 2002, i forbindelse med familiemedlemmers søknad om familieinnvandring til Norge:
Mahad har forklart at han reiste sammen med en hollender som het Abdi og en fransk fotballtrener. De tre fløy sammen til Frankfurt. Franskmannen reiste videre til Frankrike, mens Abdi fulgte Mahad til Norge.

Staten mener Mahad lyver om turen til Norge: - Utallige selvmotsigelser
Forklaringen i 2002
Forklaringen i 2002 Vis mer

Intervju med Mahads far i 2002, i forbindelse med familiegjenforening. Dette ble gjennomført ved den norske ambassaden i Addis Abeba og er skrevet at rapportskriver:
«Sist gang han så ham var da han dro til Norge. Søker tror det er tre år siden. [...] Han var fotballspiller i Djibouti. Han dro fra Djibouti til Frankrike. Derfra dro han til Norge. Han dro med fotballaget til Frankrike.»

Farens forklaring
Farens forklaring Vis mer

Intervju med Mahad i 2014, i forbindelse med UNEs vedtak om tilbakekallelse av statsborgerskap:
Han kom med en fyr som tok ham til Norge med fly, via Tyskland. Han tror det var Frankfurt. Han husker ikke hva han heter, det kan hende han har sagt det før. Han kjente ikke mannen godt, og dette var 14-15 år siden. Hadde han kjent mannen, hadde han husket navnet hans. Han sier han var veldig redd og bare fulgte etter mannen. Mannen var fra Somalia, men Mahad vet ikke om han var for eksempel Kenya-somalier eller Etiopia-somalier, men utseendet og navnet var somalisk. Han gjorde som han fikk beskjed om og var veldig skremt.

Mahads forklaring i retten

Jeg var ung og redd da jeg reiste hit og fikk instruksjon om å ikke oppgi ID til han jeg reiste med. Jeg vet ikke hvilket europeisk land han var fra. Fotballtreneren var ikke fotballtrener, men hjelpearbeider. Jeg reiste bare med en person, det var smugleren. Jeg var redd for å bli tatt. Smugleren var mannen som hadde europeiske pass. Jeg vet ikke om han var hollender, men han het Abdi. Dette var mange år tilbake. Det kan hende vi landet i Frankfurt, men det var i alle fall i Tyskland. Jeg husker at vi kjørte bil, men jeg husker ikke om vi møtte noen. Jeg husker at vi ble transportert med ulike transportmidler da jeg kom til Norge. Dette er litt gammelt for meg. Smugleren ble betalt av familien, av slektninger som har flyktet fra Somalia og som har bedre økonomi. I ettertid har jeg fått vite at det enten var jeg eller broren min som skulle hjelpes, for å kunne hjelpe familien i ettertid. Jeg har fått vite at det ble samlet penger og at noen ordnet pass til meg. Jeg har ikke spurt hvor mye penger, hvor de kom fra eller hvordan de ble brukt.

- I 2002 er det skrevet at Abdi hjalp deg, sammen med en fotballtrener. At dere tok fly, ferge, bil, ferge og bil. Den franske mannen reiste fra Tyskland til Frankrike. Dette får jeg ikke til å henge sammen. Nå sier du at du bare reiste til Europa med smugleren?, spurte dommeren i retten.

- Det kan være en misforståelse i hvordan det ble skrevet. Han var ikke fotballtrener, men hjelpearbeider. Kan nok ikke stemme at begge disse to reiste med meg.

Staten mener Mahad lyver om turen til Norge: - Utallige selvmotsigelser

Merknad: Advokatfullmektig Nygård mener at intervjuet med far ikke kan ilegges vekt, fordi far var kognitivt svekket på dette tidspunktet, som følge av et slag. Staten mener at det ikke framgår av intervjurapporten at faren var kognitivt svekket, og sier at rapportskriver har heller ikke kommentert dette i rapporten. Det eneste som står om fars helsetilstand i rapporten er følgende: «Søker har hatt en lammelse før, dette var i 1998. Søker har fått behandling, men har fortsatt følelse med lammelsen. Nå ønsker han å dra til Norge for å få mer behandling.»

Retten skal nå avgjøre om staten har bevist at det finnes en overveiende sannsynlighet for at Mahad har oppgitt uriktige opplysninger. Dommen er ventet å falle rundt 10. mars.

Les neste punkt