Staten mener språktest styrker saken mot Mahamud. - Latterlig, mener professor

UNE mener at språkanalysen «bekrefter statens vurdering av at saksøker har gitt uriktige opplysninger om sin identitet til norske myndigheter».

SAKSØKER STATEN: Etter at Mahad Mahamuds norske statsborgerskap ble tilbakekalt i fjor, saksøker han nå staten v/Utlendingsnemnda (UNE).  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SAKSØKER STATEN: Etter at Mahad Mahamuds norske statsborgerskap ble tilbakekalt i fjor, saksøker han nå staten v/Utlendingsnemnda (UNE).  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettssaken mellom Mahad Abib Mahamud (30) og norske myndigheter startet i Oslo tingrett tirsdag. Mahamud saksøker staten v/Utlendingsnemnda (UNE), etter at han i fjor ble fratatt statsborgerskapet, fordi norske myndigheter mener at han kommer fra Djibouti, og ikke Somalia, som han oppga da han kom til Norge i 2000.

Det var i utgangspunktet satt av tre dager til saken, men halve fredag vil også bli brukt. Da skal staten legge fram sin prosedyre.

Torsdagen ble avsluttet med Mahamuds forsvareres prosedyre. Der trakk advokatfullmektig Elise Nygård blant annet fram en språktest som er utført av norske myndigheter.

Mahad Abib Mahamud sier han er født i Mogadishu, men snakker ikke dialekten som er vanlig i den somaliske hovedstaden. Han snakker en somalisk dialekt «som er forenlig med en bakgrunn i den nordvestre delen av østre Etiopia», viser språkanalysen som UNE/UDI har gjennomført på bakgrunn av en Youtube-video, hvor Mahamud snakker somalisk.

Språkanalysen var egentlig ikke en del av argumentasjonen da UNE vedtok å ta fra Mahad Abib Mahamud statsborgerskapet, men har kommet inn som tilleggsdokumentasjon fra staten i forkant av rettsaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer