GÅR RETTENS VEI: Pasientskadenemda mener Liv Oddhild Lyng (48) ikke har krav på erstatning etter behandlingen hun fikk på Nordfjord sjukehus. Foto: Stig Høynes
GÅR RETTENS VEI: Pasientskadenemda mener Liv Oddhild Lyng (48) ikke har krav på erstatning etter behandlingen hun fikk på Nordfjord sjukehus. Foto: Stig HøynesVis mer

Staten nekter å betale for Livs ødelagte helse

Nakkeopererte Liv Oddhild Lyng (48) ble bedøvet og holdt nede av to sykepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 6. november 2006 våknet Liv Oddhild Lyng (48) fra bedøvelsen etter en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus med sterke smerter, 100 prosent arbeidsufør.

Nytt avslagI november i fjor skrev Dagbladet at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener Lyng ikke har krav på erstatning etter pasientskadeloven.

Lyng anket vedtaket til Pasientskadenemnda som, etter ny vurdering, er kommet til samme konklusjon.

- Det er fortvilende. Jeg føler at NPE og nemnda er for leger og mot pasientene. Nå går jeg rettens vei med saken. Dette gir jeg meg ikke på, sier Liv Lyng.

Hun ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos den omstridte legen Abbas Montazem i Tyskland. Montazem laget en metallkonstruksjon som ble satt inn mellom nakke og hode.

Ble holdt nedeNakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling. Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng til Dagbladet. Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

NAKKEOPERERT: Liv Lyng ble skadd i en bilulykke  i 1990. I 2001 ble hun operert i Tyskland. Foto: Privat
NAKKEOPERERT: Liv Lyng ble skadd i en bilulykke i 1990. I 2001 ble hun operert i Tyskland. Foto: Privat Vis mer

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

I erklæringen fra overlegen på Nordfjord sykehus framgår det at vikaroverlegen som utførte gastroskopien ikke kan huske «korvidt han las eller ikkje las hennar medbragte dokumentasjon på førehand». Han kan heller ikke huske «om han skal ha unnskyldt seg i ettertid».

Pasientskademenda bemerker i sitt vedtak at «det mest sannsynlig ikke foreligger årsakssammenheng» mellom gastroskopiforsøkene og Lyngs økte nakkesmerter. Nemnda påpeker videre at «det uansett ikke synes å foreligge svikt ved ytelsen av helsehjelp».

- Fortjener å måtte forklare seg under ed- Pasientene må være forsiktige. De bør ha med seg pårørende som vitner, så lenge legene bare kan skrive at de ikke husker hva som er skjedd, sier Liv Lyng.

Overlege Jan Roar Orlin på ortopedisk avdeling ved Sentralsykehuset i Førde har engasjert seg i saken på vegne av Lyng.

- Jeg er rystet over denne saken og har prøvd å få kollegene mine ved Nordfjord sjukehus til å skrive en forklaring til pasientens fordel, men det har ikke resultert i den fulle åpenhet, uttalte Orlin til Dagbladet i november i fjor. Han mener Lyng har et åpenbart erstatningskrav.

- Liv Lyng betalte 800.000 kroner av egen lomme for nakkeoperasjon i Tyskland. Det er godt kjent at Montazems metodikk er omstridt, men hun ble godt hjulpet av operasjonen. Hun var frisk før undersøkelsen og ufør etter. Det gir et forklaringsproblem. Bare den som var der, vet hva som skjedde.

AVSTIVINGSOPERASJON: Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat
AVSTIVINGSOPERASJON: Liv Lyng har en metallkonstruksjon operert inn i nakken. Foto: Privat Vis mer

Orlin skjønner godt at Lyng vil prøve vedtaket i Pasientskadenemnda rettslig.

- De involverte fortjener å måtte forklare seg under ed. Legen som utførte undersøkelsen og som trolig husker best hva som skjedde, har ikke uttalt seg om saken i ettertid. Dette er ytterst merkelig saksbehandling fra Nordfjord sjukehus, sier Jan Roar Orlin.

Helse Førde uttalte til Dagbladet i november i fjor at de forholder seg til NPE og ikke ønsker å kommentere saken.

RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat
RØNTGEN: Bildet viser metallkonstruksjonen i Liv Lyngs nakke. Foto: Privat Vis mer