Staten og svenskene inn i Aker Kværner

Staten, svenske SAAB og den mektige Wallenberg-familien inn i Aker Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Staten går inn i Aker Kværner ble det bekreftet på en pressekonferanse i Næringsdepartementet i dag tidlig.

- Staten går inn med 4,8 milliarder kroner i Aker Kværner, sa næringsminister Dag Terje Andersen på pressekonferansen.

Avtalene innebærer at Aker frigjør om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene vil gi morselskapet Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

Men Røkke har ikke tenkt til å ta ut pengene med det første, ifølge Aker.

– Styret i Aker vil ikke foreslå ekstraordinære utbetalinger til aksjonærene som følge av transaksjonen. De frigjorte midlene blir i Aker og gir ytterligere forutsigbarhet for framtidige utbytter i tråd med etablert utbyttepolitikk. Samtidig styrker selskapet sine finansielle muskler for videre industriell satsing og nyskaping, sier Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker-konsernet.

- En særdeles førsteklasses avtale for Aker, sier Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker-konsernet, sier Langøy.

Aker ASA, Investor AB, Saab AB og Den norske stat har inngått en avtale som gir et langsiktig, strategisk eierskap i det norske teknologi- og industrikonsernet Aker Kværner, skriver departementet i en pressemelding.

Se pressemeldingen her.

- Dette er en historisk avtale som gir Aker Kværner langsiktighet på eiersiden og som bidrar til en nasjonal forankring av sterke norske kompetansemiljøer, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Også LO-leder Roar Flåthen er tilfreds med regjeringens initiativ:

Staten og svenskene inn i Aker Kværner

- LO er fornøyd med at regjeringen viderefører en aktiv eierskapspolitikk gjennom å bidra til å sikre et langsiktig nasjonalt eierskap til Aker Kværner, sier han i en pressemelding.

Aker Kværner forblir under norsk kontroll og beholder sitt hovedkontor i Norge minst ti år fremover.

- Samtidig legger vi grunnlaget for et eierfellesskap mellom norsk og svensk industri. Dette kan gi grunnlag for ytterligere industrielt samarbeid i årene som kommer sier Dag Terje Andersen.

Aker ASA har overført selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS. Aker vil være største eier med 60 prosent, staten vil eie 30 prosent av det nye selskapet, og SAAB og Investor vil til sammen eie 10 prosent.

- Vi er henrykt over å ta en aktiv rolle i det videre samarbeidet mellom norsk og svensk industri, sier administrerende direktør i SAAB, Åke Svensson i en pressemelding.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

STORFORNØYDE: Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy, administrerende direktør i Aker konsernet, så ut til å være svært godt fornøyd med avtalen.
STATEN: Næringsminister Dag Terje Andersen.