Staten overtar ansvaret for 22. juli-minnested

Etter at kommunen kastet kortene.

KUNSTVERK: Denne illustrasjonen skal vise av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Illustrasjon: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
KUNSTVERK: Denne illustrasjonen skal vise av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Illustrasjon: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten overtar ansvaret for den videre prosessen med 22. juli-minnestedet på Sørbråten i Hole, opplyser kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Slik ønsker han å sikre at de nasjonale minnesmerkene etter tragedien realiseres som planlagt.

- Det sitter folk i hele landet som har behov for et sted der man kan sørge, savne og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sier Sanner til NTB.

Det har vært store konflikter knyttet til prosessen, som til slutt endte med at kommunestyret i Hole kastet kortene, og spilte ballen over til Sanner og regjeringen.

Flertallet i Hole stemte nei til den statlige planen etter blant annet ampre folkemøter, underskriftskampanjer og høylytte protester fra Utstranda vel. Bare Arbeiderpartiet og SV stemte for.

- Monumentet er ment som et sår i landskapet, og naboene oppfatter det som et sår de vil måtte se dag etter dag. Det er ikke så mange som vil se minnestedet fra stuevinduet sitt. Men det er mange som går eller kjører forbi her hver dag, sa varaordfører Sjur Tandberg til Dagbladet i forrige uke.

Velforeningen og flertallet i kommunestyret mener minnestedet bør legges til et platå nedenfor en rasteplass ved E16, hvor det er utsikt mot Utøya.

Trond Blattmann, styreleder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, støtter ikke det alternative forslaget. AUF-leder Eskil Pedersen sa til Dagbladet i forrige uke at det er viktig for dem det kommer et nasjonalt minnested, men at det viktigste for AUF nå er gjenreisningen av Utøya.

Sanner avviser at overtakelsen er en overkjøring av kommunen, men sier til NTB at han har forståelse for at kommunen ønsker at staten overtar ansvaret.

- Dette har vært en krevende sak for Hole kommune, som ble rammet hardt av det som skjedde 22. juli. Dersom dette skal gjennomføres, så må staten ta et ansvar. Det er det vi nå gjør, sier han.

Minnesmerket var opprinnelig ment å stå ferdig 22. juli 2015, men er blitt utsatt med et år.

- Jeg er opptatt av at vi har en ryddig og god prosess. I tillegg må dette samkjøres med minnesmerket i Oslo, sier han.

Massene som graves ut på Sørbråten skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.

(Dagbladet/NTB)