Staten politianmelder SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring

Etterforskningen kan starte i høst.

FALSKE IDENTITETER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken leser gjennom medlemskontingenter Dagbladets lesere har sendt inn, som viser falske identiteter i SOS Rasismes medlemsregister. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FALSKE IDENTITETER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken leser gjennom medlemskontingenter Dagbladets lesere har sendt inn, som viser falske identiteter i SOS Rasismes medlemsregister. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Staten ved Barne- og likestillings- og inkluderings-departementet (BLD) har nå politianmeldt SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndigheter.

Det bekrefter politiet og departementet overfor Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmodning om etterforskning av SOS Rasisme, altså en politianmeldelse, fra Barne- og likestillingsdepartementet, sier politiinspektør og konstituert politimester, Trond Sekkingstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.

Økokrim vil bistå SOS Rasisme har hovedkontor i Haugesund kommune.

ANMELDELSEN: Paragraf § 270 er dekker bedrageri i straffeloven.
ANMELDELSEN: Paragraf § 270 er dekker bedrageri i straffeloven. Vis mer

Departementet mener SOS Rasisme har oppgitt over 30 000 for mange medlemmer over minst to år, noe som har ført til stor pengestøtte til organisasjonen. Fra før krever staten tilbake over fem millioner kroner.

Anmeldelsen kommer i kjølvannet av Økokrim etter en forespørsel fra statsråd Audun Lysbakken (SV) vurderte om organisasjonen har begått lovbrudd de siste årene. I etterkant hadde politiet et møte med departementet og informerte om funnene. Og nylig kom politianmeldelsen.

Som en avdeling med spesialkompetanse er det ikke uvanlig at Økokrim overlater saker til lokale politidistrikt, dersom de mener den lar seg etterforske der.

LEDER: Trond Thorbjørnsen (34) mangeårig leder i SOS Rasisme.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
LEDER: Trond Thorbjørnsen (34) mangeårig leder i SOS Rasisme. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Norgeshistoriens største
Utover å bekrefte møtene er Økokrim nå tause om saken, men både tallekspertene i Økokrim og BLD skal stille opp for politidistriktet under en eventuell etterforskning, ifølge anmeldelsen.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har også et eget team spesialisert på økonomisk kriminalitet, opplyser Sekkingstad. Politiet vil trolig bruke en måned på å vurdere en etterforskning. I så fall kan arbeidet starte i høst.

Saken mot SOS Rasisme er norgeshistoriens største av sitt slag. Kravene mot SOS Rasisme nærmer seg 20 millioner kroner.

«Bevisst uriktige opplysninger» I politianmeldelsen (som kan leses her) understreker departementet mistenker feilene de har funnet i SOS Rasismes medlemsregister for å være «gjennomgående feil», ikke bare enkeltstående hendelser.

NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (28) er nestleder i SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
NESTLEDER: Kenneth Fuglemsmo (28) er nestleder i SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Videre mener departementet at SOS Rasisme eller personer der kan ha brutt loven og begått bedrageri for å hanke inn mer penger en de har krav på:

«Departementet frykter at organisasjonen og/eller personer som har opptrådt for denne bevisst har gitt uriktige opplysninger til tilskuddsmyndighetene i den hensikt å oppnå høyere tilskudd enn organisasjonen har vært berettiget til. Om slike foreligger og kan rammes av strl § 166 og/eller §270, må etterforskning avgjøre.»

Fengsel De to paragrafene gjelder falsk forklaring og bedrageri. I 2003 ble Målungdommen og seks sentrale medlemmer, deriblant flere tidligere ledere, dømt på begge punktene i Oslo Tingrett, etter at organisasjonen oppga for høye medlemstall i en årrekke.

I ankesaken i Borgarting lagmannsrett ble de bare dømt for falsk forklaring. Alle seks personer ble idømt ubetinget fengsel og flere fikk en prøvetid på to år. Målungdommen ble også bøtelagt.

NESTLEDER: Christiane Muribø (28) er mangeårig nestleder i SOS Rasisme. Foto: SOS Rasisme
NESTLEDER: Christiane Muribø (28) er mangeårig nestleder i SOS Rasisme. Foto: SOS Rasisme Vis mer

Barne- og familieminister Audun Lysbakkens (SV) departement har på 2000-tallet utbetalt flere millioner årlig til SOS Rasisme. Men etter omfattende avsløringer av uryddigheter og falske identiteter i den profilerte organisasjonens medlemsregister, har han satt ned foten.

Mener nazister står bak SOS Rasisme mener anmeldelsen er basert på uriktig informasjon og at verken organisasjonen eller ansatte har gjort noe galt.

- I begrunnelsen som gis fra departementet settes det frem en rekke påstander som ikke holder mål, andre forhold rotes også inn for å forsøke å lage en kulisse som skal vise noe annet enn virkeligheten, skriver hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

Larsen og SOS Rasisme mener saken handler om politisk trakassering og at det opprinnelig var nazister som står bak anklagene om medlemstriksing.

DAGLIG LEDER: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestleder i den revolusjonære kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
DAGLIG LEDER: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektigste mann. Han er også nestleder i den revolusjonære kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Her forlater han kontoret til SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Dette er en sak som handler om fjøra som blir forsøkt blåst opp til 5 høns, dette er en sak som handler om politisk trakassering av en organisasjon som har brukt energien sin til å kjempe mot rasisme i 25 år, dette er tydeligvis plagsomt for noen, skriver Larsen videre.

Falske identiteter Dagbladet har tidligere avslørt SOS Rasismes kontingentkrav med falske identiteter som stammer fra organisasjonens medlemsregister. Gjennom å innrapportere disse som medlemmer til staten, kan det uriktig utløses store summer i støtte.

Lysbakken beskrev i juni funnene som «interessante».

Det som kommer fram her er interessant for de vurderingene politiet skal gjøre, sier Lysbakken om brevene sendt av Dagblad-leserne.

FØLG SAKEN

• Medlemstriksingen i SOS Rasisme
Norgeshistoriens største kjente medlemstriksing.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

Etter en sjekk av medlemsregisteret i SOS Rasisme fant også Oslo kommune i vinter flere identiteter som ikke lot seg spore. Tidligere denne måneden vedtok de å kreve tilbake 2,2 millioner kroner fra SOS Rasisme.

Flere personer tok i fjor kontakt med Dagbladet og mente seg uriktig oppført som medlemmer. I tillegg forela flere personer kontingentkrav med en rekke falske «slektninger» oppført som såkalte «familiemedlemmer».

Flere av deres registrerte medlemmer med norskklingende navn eksisterer verken i virkeligheten eller i folkeregisteret. SOS Rasisme funnene benekter at dette er et problem, fordi folk i Norge ikke behøver å være registrert der. Dette avviste Skatteetaten blankt.

Vil starte på nytt En koalisjon bestående av alle ungdomspartiene og Antirasistisk senter har tidligere varslet at de ønsker å starte en ny antirasistisk ungdomsorganisasjon etter valget i høst.

EN AV TRE ER MEDLEMMER: Ifølge SOS Rasismes interne dokumenter var 9700 personer medlemmer av totalt åtte lokallag bygget opp med navnet "Hagesund" i 2009. Byen har 34 000 innbyggere. Foto: Jo Straube / Dagbladet
EN AV TRE ER MEDLEMMER: Ifølge SOS Rasismes interne dokumenter var 9700 personer medlemmer av totalt åtte lokallag bygget opp med navnet "Hagesund" i 2009. Byen har 34 000 innbyggere. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Les mer om SOS Rasisme her

«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA» Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om "barna", sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme
«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA» Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om "barna", sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme Vis mer

DOKUMENTER:

Politianmeldelsen av SOS Rasisme fra staten

SOS Rasismes egne tall over medlemmene i Norges kommuner

Straffelovens paragraf § 270:

«For bedrageri straffes den som i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning

 (1) ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse rettsstridig forleder noen til en handling som volder tap eller fare for tap for ham eller den han handler for, eller

(2) ved bruk av uriktig eller ufullstendig opplysning, ved endring i data eller programutrustning eller på annen måte rettsstridig påvirker resultatet av en automatisk databehandling, og derved volder tap eller fare for tap for noen.

Straffen for bedrageri er bøter eller fengsel inntil 3 år. Medvirkning straffes på samme måte.»


Straffelovens paragraf §166:

«Med Bøder eller med Fængsel indtil 2 Aar straffes den, som afgiver falsk Forklaring for Retten eller for Notarius eller i Fremstillinger, han som Part eller Retsfuldmægtig i en Sag fremlægger for Retten, eller som mundtlig eller skriftlig afgiver falsk Forklaring til nogen offentlig Myndighed i Tilfælde, hvor han er pligtig til at forklare sig til denne, eller hvor Forklaringen er bestemt til at afgive Bevis.

Paa samme Maade straffes den, der bevirker eller medvirker til, at en ham vitterlig usand Forklaring i noget af de ovennævnte Tilfælde afgives af en anden.»


Kilde: Lovdata

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer