Staten pusset opp praktbygg for 120 millioner for to år siden - nå kan det bli tappet for folk

Statens vegvesens lokaler i Steinkjer fikk en solid oppgradering i 2017. Så bestemte politikerne at halvparten av de ansatte skal overføres til fylkeskommunen.

PRAKTBYGG: Statens Vegvesen sine lokaler på Steinkjer kostet 120 millioner kroner, skriver Trønder-Avisa. Nå kan halvparten av de ansatte forsvinne derfra. Foto: Google Maps.
PRAKTBYGG: Statens Vegvesen sine lokaler på Steinkjer kostet 120 millioner kroner, skriver Trønder-Avisa. Nå kan halvparten av de ansatte forsvinne derfra. Foto: Google Maps.Vis mer

Fylkeskommunene har i en årrekke hatt ansvaret for fylkesveiene, mens administrasjonen av disse har vært statlig, gjennom Statens vegvesen.

Fra nyttår tar fylkeskommunene over hele sulamitten.

Det innebærer at drøyt 1500 veivesenansatte nå blir fylkeskommunalt ansatte.

På Steinkjer trafikkstasjon i Trøndelag risikerer 74 av 156 ansatte dermed flytting fra Statens vegvesens nyoppussede praktbygg og til fylkets hus noen knappe kilometer unna.

Det til tross for at det ble gjort investeringer for 120 millioner kroner i kontorlokalene for bare to år siden.

– Det er Statsbygg som eier kontorlokalene våre i Steinkjer. I dag bruker vi nesten hele bygget, bortsett fra ei fløy. Når halvparten av våre ansatte forsvinner til fylkeskommunen, vil ikke behovet for lokaler være så stort som i dag. Men det gjenstår mye arbeid før vi har lagt alle brikkene, sier regionveisjef Berit Lied til Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

Ikke sikkert de må flytte

Overfor Dagbladet understreker Lied at det ikke er sikkert at de må flytte ut av kontoret - og at det vil avhenge av hva fylkeskommunen bestemmer seg for når det gjelder kontorsted for sine nye ansatte.

- Vi har bare signalisert at vi har et redusert arealbehov dersom det skjer at de vil flytte disse, sier hun, og understreker at det er Statsbygg - ikke Statens vegvesen - som har gjort investeringer i bygget.

Vil ha dem på Fylkets hus

Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Trøndelag fylkeskommune er tydelig på at han mener de ansatte bør sitte sammen med de andre fylkeskommunalt ansatte når det skjer.

- Vi har sagt at de som kommer skal være lokalisert i enten fylkets hus på Steinkjer eller fylkets hus i Trondheim, men jeg vet ennå ikke hvor mange som kommer. Men det er helt åpenbart at det kommer til å bli veldig god plass i lokalene deres på Steinkjer, sier Mjøen til Dagbladet.

Det er Statsbygg som eier, og har pusset opp bygget, som Statens vegvesen nå trolig vil flytte mange av folkene sine ut fra.

- Forstår at det virker underlig

Kommunikasjonssjef Hege Njaa Aschim i Statsbygg skjønner at det vekker oppsikt.

- Jeg forstår at folk vil synes det er underlig. Samtidig er det sånn at ting forandrer seg både når store organisasjoner skal gjøre endringer, eller når det tas politiske beslutninger, og det er vår oppgave å forholde oss til, sier hun.

Hun sier de vil vurdere å leie ut bygget til andre offentlige aktører dersom det er mulig og Vegvesenet ikke har bruk for det lenger.

- Hvis dette blir tilfelle, og at Vegvesenet ikke lenger har bruk for dette nyoppussede bygget, må jo se hva vi gjør. Bygget må jo brukes mest mulig hensiktsmessig, og for oss er det også viktig at vi ikke bruker penger feil på vegne av staten.