Staten saksøker SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner

To år etter avsløringene av omfattende medlemsjuks i organisasjonen. Må møte i retten i oktober.

LEDELSEN 1: Her er daværende nestleder Ola Melbye Pettersen (til venstre) og daglig leder Kjell Gunnar Larsen på landsmøte i SOS Rasisme i 2010. Melbye Pettersen var nestleder i flere av årene staten mener det ble opplyst om feil medlemstall. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
LEDELSEN 1: Her er daværende nestleder Ola Melbye Pettersen (til venstre) og daglig leder Kjell Gunnar Larsen på landsmøte i SOS Rasisme i 2010. Melbye Pettersen var nestleder i flere av årene staten mener det ble opplyst om feil medlemstall. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringsadvokaten stevner SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner, etter avsløringene av det omfattende medlemsjukset i organisasjonen. Dagbladet avslørte første gang medlemsjuks i SOS Rasisme sommeren 2010.

Saken er berammet til 15. til 19. oktober i Haugaland tingrett.

Staten mener SOS Rasisme i flere år oppga nesten dobbelt så mange tellende medlemmer som de hadde. Dermed mottok organisasjonen millioner av kroner i uberettigede tilskudd, ifølge regjeringsadvokaten.

Politiet har allerede siktet SOS Rasisme for bedrageri. Organisasjonen er fremdeles under politietterforskning.

- Kunne gått til andre Av regjeringadvokatens stevning som Dagbladet har tilgang til, går det fram at staten krever tilbake halvparten av det utbetalte tilskuddet for 2007 og 2009 og hele tilskuddet som ble utbetalt i 2008.

Dette utgjør 6,8 millioner kroner. Stevningen peker på at pengene skulle gått til andre organisasjoner:

LEDELSEN 2: Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. Thorbjørnsen har ledet SOS Rasisme alle årene som staten mener det ble oppgitt feil medlemstall. Foto: SOS Rasisme
LEDELSEN 2: Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. Thorbjørnsen har ledet SOS Rasisme alle årene som staten mener det ble oppgitt feil medlemstall. Foto: SOS Rasisme Vis mer

«Det er (...) lagt vekt på at SOS Rasisme ved å gi uriktige opplysninger har fått utbetalt tilskudd som kunne gått til frivillig barne- og ungdomsarbeid i andre organisasjoner. I tillegg er det lagt vekt på at SOS Rasisme har nektet å gi tilskuddsmyndighetene anledning til å gjennomgå deres regnskap for 2008.»

Stevningen er skrevet av regjeringsadvokat Helge Røstum.

20 millioner i krav På det meste hevdet SOS Rasisme å over 47 000 medlemmer. Dagbladet har gått gjennom store deler av organisasjonens medlemsregister. Trolig har ikke organisasjonen hatt mer enn 5000 tellende medlemmer.

Rettssaken vil i stor grad handle om tolkning av statens regelverk for støtte til frivillige organisasjoner. SOS Rasisme hevder de ikke har brutt forskriftene for tildeling av slik støtte.

De totale kravene fra flere støttegivere er på rundt 20 millioner kroner. Oslo kommune krever to millioner av SOS Rasisme, men har ikke bestemt seg for om de skal politianmelde forholdet.

Dømt en gang Høstens rettssak blir andre gang på under ett år at SOS Rasisme må møte i retten, saksøkt for medlemsjuks. I november 2011 ble organisasjonen dømt til å betale tilbake Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) 9,7 millioner kroner etter omfattende medlemsjuks.

KRAFTIG ØKNING: SOS Rasismes medlemsmasse økte kraftig fra 2005 til 2010. Det samme gjorde pengestøtten. Grafikk: Nyhetsgrafikk/Dagbladet
KRAFTIG ØKNING: SOS Rasismes medlemsmasse økte kraftig fra 2005 til 2010. Det samme gjorde pengestøtten. Grafikk: Nyhetsgrafikk/Dagbladet Vis mer

Retten konkluderte den gang i SOS Rasismes disfavør på en rekke punkter og dommen slår fast at jukset ble gjort med overlegg.

«Som retten har påpekt flere ganger tidligere, måtte de sentrale personene i SOS Rasisme ha vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.», står det i dommen.

Dommen er anket av SOS Rasisme og saken vil gå i Gulating lagmannsrett i desember i år.

Dommen fra november fastslo også at SOS Rasisme har oppgitt feil medlemstall til blant annet Barne- og likestillingsdepartementet.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser om denne saken.