Staten saksøker StatoilHydro for milliarder

Gigantoppgjør etter Kårstø- og Åsgard-utbyggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Staten stevner StatoilHydro med et krav på flere milliarder kroner i forbindelse med utbyggingen av Kårstø og Åsgard i 1997-2000.

StatoilHydro avviser kravet.

Det framgår av en børsmelding sendt ut av selskapet i morges.

Kravet kommer på bakgrunn av en konflikt rundt betalingen av Kårstø- og Åsgard-utbyggingene som startet i 1999. Da saksøkte det italienske oljeselskapet Agip , finske Fortum Petroleum  (begge selskaper utgjør dagens ENI) og franske Total den norske olje- og gassgiganten fordi de mente de var avkrevd et for høyt beløp

Ifølge DN.no begynte bråket da Åsgard-eierne måtte ta investeringene i oppgraderingen av Kårstø-anlegget. Dette arbeidet sprakk med syv milliarder kroner av de totalt 18 milliarder som hele Åsgard/Kårstø ble dyrere enn budsjettert.

Staten var den gang ikke med på voldgiftsøksmålet, etter som eier å ha fått en erklæring om behandling av et eventuelt krav fra staten på et senere tidspunkt.

De tre saksøkerne trakk sine krav i 2001 og 2002 etter å ha kommet til ulike kompensasjonsordninger, men staten velger nå altså å legge sitt søksmål på bordet.

- Beløpets størrelse gjør at vi velger å gå ut med en børsmelding, sier informasjonsdirektør Rannveig Stangeland i StatoilHydro til DN.no.

Saken vil trolig gå for Stavanger tingrett neste år, men det er ventet at avgjørelsen der vil bli anket uansett avgjørelse.

Staten saksøker StatoilHydro for milliarder