Staten saksøkes for 60 millioner

Forsvarsdepartementet saksøkes nå for 60 millioner kroner etter Partnair-ulykken i 1989.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er eierne av flyselskapet Partnair som går til sak mot staten ved Forsvarsdepartementet. Bakgrunnen for søksmålet er teorien om at Partnair-ulykken nord for Hirtshals i Danmark i 1989, skyldtes et passerende F-16-fly fra Forsvaret. Det opplyser eiernes advokat, Per Danielsen, overfor NTB.

Flyhavarikommisjonen har tidligere avvist teorien om at ulykken skyldtes et fly fra Forsvaret. Kommisjonens rapport konkluderte med at ulykken skyldtes at Partnair-flyet var mangelfullt vedlikeholdt, og at det styrtet fordi det oppsto vibrasjoner i vitale deler på flykroppen der det var benyttet piratkopierte bolter.

Likevel mener eierne av flyet, brødrene Rolf og Terje Thoresen, at et F-16-fly som brøt lydmuren like ved forårsaket så stor turbulens at Partnair-flyet på vei sørover mot Hamburg kom ut av kontroll og styrtet i havet.

Eierne har fått det svenske Flygtekniska Forsøksanstalten (FFA) til å gjennomgå ulykken. Dette arbeidet er nettopp avsluttet, opplyser advokat Danielsen.

- Det kan nå bevises at Flyhavarikommisjonens rapport vedrørende ulykken er gal både med hensyn til resonnement og konklusjoner, hevder Danielsen.

55 personer omkom i flyulykken.